Premium

Reportage 100 Colls

Zoveel mogelijk Catalaanse bergpassen rijden in 48 uur? Dat is de 100 Colls in een notendop. Eric Bulsink reed met ‘Media Team Europe’ de toerwedstrijd, die letterlijk en figuurlijk vol hoogtepunten zat.

Het is vrijdagmiddag 28 april 13.00 uur, als ik samen met de Fransman Guy (een gepensioneerde motoragent en vaste motorrijder in de Tour de France) en twee Zwitsers (Hans, werkzaam bij Yamaha Zwitserland, en Hanspeter, een collega-motorjournalist) klaar sta in het Franse Vingraud. Samen vormen wij ‘Media Team Europe’ in de 100 Colls van 2023. Die vrijdagmiddag starten we om klokslag 13.00 uur voor onze middagrit van 347 kilometer over kleine secundaire wegen in de Pyreneeën, waarbij we over maar liefst 17 coll’s sturen.

Zaterdag is onze ‘Koninginnerit’ met een lengte van 591 kilometer en 24 coll’s, en op zondagmorgen staan dan nog een afsluitende 196 kilometer en een achttal colls op de planning, met dien verstande dat we die laatste dag om uiterlijk om 13.00 uur binnen moeten zijn op de ¬ finishplaats in Sant Benet de Bages, zo’n 60 km ten noordwesten van Barcelona. Wie daar te laat aankomt, wordt rucksichtslos uit het klassement gegooid. Want de 100 Colls is in wezen gewoon een stevige toertocht, maar het is ook meteen een wedstrijd met als doel om binnen 48 uur zoveel mogelijk colls (bergpassen) te rijden. En omdat je de route zelf mag bepalen, is het ook een tactische puzzel, want hoe knoop je al die colls zo slim mogelijk aan elkaar, en waar ga je bijvoorbeeld tanken, eten en slapen?

Hoe Media Team Europe die puzzel aanpakte, en hoe het avontuur verliep? Je leest het in MotoPlus 12/2023. Je kunt de gereden route bovendien ook zelf narijden, de bestanden daarvan vind je hier! Veel rijplezier!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws