Nieuws

Warmdraaien 6/2009

Na de succesvolle Utrechts Motorbeurs net als ik belangstellend het nieuws gevolgd, om te kijken of deze beursklapper – een recorddrukte met 16 % meer bezoekers – ergens de krantenkolommen of een tv-journaal had gehaald?
De drukte was natuurlijk zeer verheugend voor de standhouders en voor de jaarbeurs-organisatie (probeer je alleen al eens een beeld te vormen over de parkeerinkomsten in zo’n weekend), maar bovenal was het massale Motorbeursbezoek een prachtig signaal naar de buitenwereld. Zeker als je bedenkt dat vergelijkbare Hiswa-botenbeurs in dezelfde periode 15% minder bezoekers trok.
Maar alle belangengroepen ten spijt haalde dit positieve motorgeluid de landelijke pers helaas niet, terwijl de branche gezien achtergebleven verkoopcijfers in de eerste maanden van dit jaar best een duwtje in de rug kan gebruiken. (Ook al is er in mijn ogen geen reden tot grote paniek: de vrieskou en ijspret nodigden in januari ook niet echt uit om een motor te kopen.)

Het uitblijven van het positieve signaal is echter een bewijs dat het de motorwereld ontbeert aan één gestructureerde spreekbuis voor de totale branche, die het motorrijden zo breed mogelijk positief onder de aandacht weet te brengen. Het enige bericht dat de afgelopen weken wel de krant wist te halen was de afgelasting van de KNMV Motorweek 2009, die van 20 t/m 26 april zou worden gehouden. Als oorzaak gaf de KNMV ‘het niet beschikbaar zijn van enkele locaties en botsingen op de politieke kalender’ op. Vager kan het bijna niet. Eveneens bleek er geen respons van diverse partijen te zijn om bepaalde kostbare plannen in de Motorweek te realiseren. Oftewel, niemand wilde dit feestje van de KNMV betalen. ‘Maar,’ aldus het persbericht, ‘de KNMV gaat als overkoepelende motorbond in 2009 op voortvarende wijze verder met de brede belangenbehartiging en promotie van en voor motorrijdend Nederland!’ Gelukkig, stel je voor dat een belangenbehartiger zich vooral zou manifesteren als een tussenpersoon van motorverzekeringen en van pechservices. Dan zou het toch zo maar kunnen gebeuren dat de focus werd verloren, verblind door de vele euro’s uit die lucratieve verzekeringshandel…

Maar misschien krijgt de motorwereld de komende tijd toch nog een boost, en wel van ‘GoMotor!’ Dat is de naam van een nieuwe motortentoonstelling tijdens AutoRAI, die van 1 tot en met 11 april in Amsterdam gehouden wordt. In het prachtige nieuwe Rai-gebouw ‘het Elicium’ zullen tijdens die autotentoonstelling namelijk heel veel nieuwe motoren en motorscooters worden gepresenteerd aan de AutoRAI-bezoekers, om verstokte automobilisten en fileridders wellicht eens op een ideetje te brengen. Wanneer de keuze voor een tweede auto ‘voor erbij’ nu eens niet meer automatisch gemaakt wordt en de motor of motorscooter een serieuze overweging gaat worden in het mobiliteitsvraagstuk, spint de hele motorwereld daar immers garen bij!

En zeg nou zelf: wie had er ooit gedacht dat de complete autobranche zou roepen ‘GoMotor!’ Een mooier compliment kunnen we als motorrijders toch niet krijgen! Bovendien mag je als motorrijder tijdens de komende AutoRai zelfs gratis parkeren op het voorterrein bij de RAI, als dat geen positieve discriminatie is!

Eric Bulsink
Hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda-kloon van Cyclone

Honda-kloon van Cyclone

26 april, 2024

Zongshen dochteronderneming Cyclone heeft met de RC680 haar eerste supersportfiets gepresenteerd. Eerder deze maand ...

Overig nieuws