Nieuws

Yamaha XSR900GP in RD500- en FZ400R-jasje

Deze week rijden we de nieuwe Yamaha XSR900GP (de eerste test lees je in MotoPlus 10), maar het Japanse Y’s Gear heeft daar in het kader van het 40-jarig jubileum van de RD500 en FZ400R een bijzonder fraaie draai aan gegeven met complete ombouwkits voor de nieuwe GP. Een eighties-look voor 2.000 euro.

In 1984 introduceerde Yamaha de straatversie van de YZR500 als de RD500 of RZV500R. De vier uitlaatdempers van de destijds enige viercilinder- tweetaktmotor waren het meest herkenbare kenmerk. En uiteraard het rood-witte lakwerk, dat vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreekt. De bodykit van Y’s Gear voor de XSR900GP interpreteert die RD-stijl op een nieuwe manier. De bekende GP-lakdelen zijn prominent rood en wit gespoten en zijn voorzien van de oude RD-graphics.

Y’s Gear geeft een modern tintje aan de stijl door de rode en witte vlakken te segmenteren, wat de look lichter maakt. Niet helemaal historisch correct: het speedblock-design op de achterkant, maar het is nog steeds een Yamaha-stijlkenmerk uit die tijd. De kit bestaat uit een compleet nieuwe kuip, een benzinetank en achter- en zijpanelen. Alle onderdelen zijn al gespoten en kunnen makkelijk worden gemonteerd, volgens Y’s Gear een klusje dat in iets minder dan vier uur kan worden geklaard.

De tweede jubileumkit van Y’s Gear voor de Yamaha XSR 900 GP is gebaseerd op de FZ400R. Deze kwam in 1984 op de markt in Japan en de VS met een vloeistofgekoelde viertaktmotor met 16 kleppen en 60 pk. Deze kit past wat minder goed bij de XSR900GP dan die van de RD, omdat bij de FZ-kit de volle stroomlijn te veel van het goede is. De oorspronkelijke voorvader had immers enkel een tophalf. En het kleurenschema van de FZ-kit komt overeen met dat van de RD-versie, alleen hebben de kuip en de tank blauwe in plaats van rode wangen. In de context is de RD-500 kit over het geheel genomen harmonieuzer.

Y’s Gear biedt de gespoten bodykits voor de Yamaha XSR900GP alleen in voorbestelling aan. Bestellingen moeten worden geplaatst tussen 19 april en 10 mei 2024, de levering staat pas gepland voor september 2024. Y’s Gear is Yamaha’s eigen accessoireshop in Japan, dus Japan mag dan wel ver weg zijn, maar wellicht dat deze kits via deze weg ook richting Europa komen?

De complete en gespoten set kost momenteel 330.000 yen in Japan, het equivalent van zo’n 2.000 euro.

De sets bekijken doe je hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Superdikke naked van BMW komt er

Superdikke naked van BMW komt er

27 mei, 2024

Wat vandaag nog een concept is bij BMW, is morgen vaak realiteit. Dus deze R20 conceptfiets kan zo maar eens een ...

Overig nieuws