Nieuws

Triumph lanceert neo-retro Speed Triple 1200RR

Triumph’s Speed Triple is al vanaf begin jaren negentig het schoolvoorbeeld van een oer-naked. Een sportief blok, recht stuur en de kop vol in de wind, een frivoliteit als een klein fly screen daargelaten. De nieuwe Speed Triple 1200RR breekt met zijn tophalf-stroomlijn met die lange traditie.

Dat neusje geeft de nieuwe RR een beetje een neo-retro-uitstraling en doet wat denken aan de Superveloce van MV Agusta, terwijl het silhouet van de RR als geheel bij sommigen misschien ook wel herinneringen oproept aan de Voxan Cafe Racer van eind jaren negentig. Afijn, het geeft de RR in ieder geval een even elegante als uitgesproken gespierde en naar voren gerichte uitstraling.

De technische basis van de RR is identiek aan die van de RS, dus met een 180 pk en 125 Nm sterke 1.160 cc driecilinder en een rijklaar gewicht van slechts 199 kilo is ook dit een echt baasje. Aan dat blok is ook de bekende rits elektronica gekoppeld die we van de RS kennen, zoals bochten-ABS, hellingshoekafhankelijke tractiecontrole, vijf rijmodi, een up-and-down-quickshifter, wheeliecontrole, cruise control, een keyless-startsysteem en een 5 inch TFT-display met smartphone connectivity om alles af te lezen. Ook het frame en de Brembo Stylema-remmen zijn identiek aan die van de RS.

Wat RR van RS onderscheidt? Naast de tophalf zijn dat bijvoorbeeld onder de kroonplaat geplaatste clip-ons (135 mm lager en 50 mm verder voorwaarts dan het stuur van de RS), wat samen met een andere voetsteunpositie voor een sportievere, voorovergebogen zit zorgt. De zithoogte is met 830 mm trouwens gelijk aan die van de RS. Daarnaast is er het nodige carbon op de RR te vinden, het voorspatbord bijvoorbeeld en verschillende inserts. Kers op de taart is echter wel het nieuwe Öhlins Smart EC 2.0 semi-actieve veersysteem. Bovendien wordt de RR standaard geleverd op een setje echte sportieve plakkers, Pirelli Supercorsa SP V3’s, en is het geheel gegarneerd met led-verlichting voor en achter.

De nieuwe Speed Triple RR wordt leverbaar in de kleuren Storm Grey en Red Hopper en staat binnenkort voor een vanafprijs van € 23.250,- bij de dealer.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.