Nieuws

De Vits en Molenaar verdelen winst tijdens GAMMA Racing Day

Tijdens de drukbezochte GAMMA Racing Day in Assen opende de Yamaha R3 Cup het evenement op een opdrogende baan waarin Sasha de Vits de overwinning op zijn naam schreef. Aan het eind van de dag werd er onder droge omstandigheden de tweede race verreden die een prooi was voor Thom Molenaar.

De Yamaha R3 Cup werd verreden als onderdeel van het IDM Supersport 300 en een aantal snelle gastrijders uit het World Supersport 300 zorgden voor het nodige spektakel voor het publiek, dat zoals ieder jaar in groten getale op het evenement af was gekomen.

De Yamaha R3 Cup opende het programma van de GAMMA Racing Day op zondagmorgen met hun eerste race. Door de lichte neerslag was het lastig een juiste bandenkeuze te maken. Uiteindelijk besloot iedereen op regenbanden te vertrekken. Tijdens de race bleek de baan echter droger dan verwacht. Maar omdat iedereen op dezelfde banden stond waren de omstandigheden gelijk. Van den Broek had zijn vering niet optimaal afgesteld en moest al snel eieren voor zijn geld kiezen.

Molenaar en De Vits gingen het beste met hun banden om en het was al snel duidelijk dat het gevecht om de overwinning tussen hen zou gaan. Regelmatig passeerden ze elkaar om te kijken waar ze in de laatste ronde toe zouden kunnen slaan. De Vits deed dat het beste en greep de overwinning voor Molenaar. Nadat Van den Broek terug was gevallen was het Levi Badie die snel opklom. De jonge Belg maakte bij de vorige wedstrijd in Oschersleben zijn debuut in de R3 Cup en reed tijdens zijn tweede wedstrijd knap naar het podium.

Race 2
Aan het eind van de middag was de baan volledig droog en kwam zelfs de zon nog even door. Compleet andere omstandigheden waarbij het Molenaar, De Vits en Van den Broek waren die om de overwinning zouden strijden. Smits had een erg goede start en leek om de podiumplaatsen te kunnen strijden maar kwam na een aantal ronden ten val bij het uitkomen van de Strubben. Ook voor Van Steenbergen was de race snel voorbij toen hij met Oliver Svendsen in contact kwam. Svendsen kon zijn weg wel vervolgen.

Molenaar probeerde een aantal keer weg te rijden maar werd telkens teruggehaald door De Vits. Toch wist hij in de laatste ronde een tandje bij te zetten en de overwinning op zijn naam te schrijven. Achter hem was het Van den Broek die in de GT-bocht een inhaalactie op De Vits inzette en de tweede plaats veilig wist te stellen. De Vits moest genoegen nemen met de derde plaats. De Boer reed een sterke race en werd vierde.

Niet ontevreden
Uiteraard was Molenaar tevreden. ‘De eerste race was spannend, ik wilde Sasha voor laten gaan in de laatste ronde en hem in de Ramshoek weer voorbij maar hij reed slim en deed dat juist bij mij. De tweede race lukte mijn plan wel en kon ik in de laatste ronde de coureur voor me in de GT-bocht inhalen, waardoor Niek en Sasha mij niet meer voorbij konden komen.’
Ook De Boer had een goede wedstrijddag achter de rug. ‘Bij de eerste kwalificatie had er misschien nog meer ingezeten maar ik kon de sessie niet afmaken doordat ik zonder brandstof kwam te staan… dat heb ik in de races wel weer goed gemaakt! De eerste race lag ik zelfs even derde maar ik had problemen met mijn achterband. Met een vijfde plaats was ik niet ontevreden maar in de tweede race lukte het me wel om bij Levi en Sven weg te rijden en vierde te worden.’

Birgit Scheffer reed een uitstekende eerste race. ‘Voor mij scheelde het dat ik twee verkenningsronden kon rijden. De pitstraat blijft 5 minuten open om de baan op te mogen rijden, je kan er dus ook voor kiezen twee verkenningsronden te rijden en korter op de startgrid te staan. Na een matige kwalificatie in de regen kreeg ik nu snel vertrouwen op de opdrogende baan. Eigenlijk was hij op het laatst zo goed als droog, alleen nog natte curbstones. Ik had een goed ritme en ben tevreden met mijn zevende plaats!’

Molenaar deed met zijn tweede en eerste plaats de beste zaken voor het kampioenschap. De afstand op De Vits bedraagt nog slechts 9 punten. Met nog twee wedstrijden op Assen en één op Hockenheim voor de boeg belooft het een spannende ontknoping van het seizoen te worden.

Uitslagen GAMMA Racing Day:

Race 1:
1 Sasha de Vits
2 Thom Molenaar
3 Levi Badie

Race 2:
1 Thom Molenaar
2 Niek van den Broek
3 Sasha de Vits

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.