Nieuws

Sierlijke ode aan Stars en Stripes

Met historisch correcte en fraaie kleurenpracht staat de 2023-editie van de Dragster RR SCS America als een huis. Afwerking en uitrusting neigen zoals gebruikelijk naar het weelderige.

MV Agusta’s hommage aan Amerika is toe aan de vierde editie. Zonder het te weten gaf de magnifieke 750S in 1973 het startsein voor de huidige Dragster RR SCS America. De 750S hintte door zijn kleurenschema op de Amerikaanse vlag. De Italianen zagen de Verenigde Staten in die jaren als een zeer belangrijke afzetmarkt.

In duizelingwekkende Amerikaanse aantallen denkt het nu niet meer: MV Agusta bouwt slechts driehonderd genummerde exemplaren van de Dragster RR SCS America. Dat zijn er nog altijd honderd meer dan zijn voorganger. In 2018 rolde de Dragster 800RR America slechts tweehonderd keer van de productielijn. Kleine domper: het model is alleen te koop in Noord-Amerika.

Om alle ‘Amerikanen’ op een rijtje te krijgen: 2017 markeert met de Brutale 800RR America de geboorte van de driecilinder America. De allereerste ode aan het origineel had nog vier cilinders en zag in 2012 het daglicht. Zijn naam? De imposante Brutale 1090RR America.

Bij de 2023-editie valt de in kleur meegespoten carbon kap op het achterwiel op. Ook het zadeldekje past perfect in het kleurenschema. De uitlaat valt juist minder op, maar het is weldegelijk een titanium exemplaar van Akrapovic. Die is mede verantwoordelijk voor een vermogen van 148 pk (+8 in vergelijking met originele Dragster) bij 12.800 tpm. Een automatische Rekluse koppeling brengt dat vermogen over naar het achterwiel.

MV Agusta voorziet deze special van een instelbare stuurdemper om kopschudden tegen te gaan. Voor de remmen shopt MV zoals verwacht bij Brembo. Ook de vering komt van Italiaanse bodem, de helft althans. Vooraan zit een Marzocchi upsidedown-vork, achter een monoschokdemper van Sachs.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

iXS komt met airbag-vest

iXS komt met airbag-vest

1 mei, 2024

Om letsel aan torso en de ruggengraat te voorkomen, brengt iXS het airbag-vest Ipro 1.0 op de markt. Alles bij ...

Overig nieuws