Nieuws

Route Dakar 2022 bekend

Een maand voor de start heeft Dakar-organisator ASO de definitieve route bekend gemaakt van de rally die tussen 1 en 14 januari wordt verreden in Saoedi-Arabië. Hoewel men in eerst instantie liet weten dat de 2022-route vooral zuidwaarts zou gaan, naar het ‘lege kwartier’ van het land, met heel veel zandduinen, ziet men daar voor de definitieve route nu toch vanaf.

Toch zegt de ASO dat ook in deze definitieve route in elke etappe veel zand en duinen zitten, en dat de woestijn echt centraal staat. Rally-directeur David Castera is op zoek gegaan naar de balans tussen toegankelijk en onbegaanbaar, en alle kritiek op de routes uit de voorgaande twee rally’s zijn meegenomen bij het zoeken naar de stages van 2022.

Op 1 januari start de rally met een proloog van 19 km in Djedda, met aansluitend een 617 km lange verbinding naar Ha’il. Op 2 januari gaat de Dakar Rally daadwerkelijk van start in Ha’il en die eerste etappe is een loop. Daarna gaat het naar Al Artawiyah met een marathon-etappe. In het bivak in Al Artawiyah zijn er dus geen serviceteams aanwezig en zijn de deelnemers op zichzelf aangewezen. Deze tweedaagse marathon-etappe eindigt in Al Qaisumah. Volgens Castera is in de etappe van Al Qaisumah naar Riyadh de navigatie erg belangrijk, omdat er heel veel tracks en sporen in dit gebied te vinden zijn.

De rallykaravaan blijft vervolgens vier nachten in Riyadh. De vijfde en zesde etappe zijn namelijk beiden een loop en komen weer in hetzelfde bivak uit, waarna daar op 8 januari meteen de rustdag is.
Vanuit de Saoedische hoofdstad gaat de rally op 9 januari verder naar naar Al Dawadimi. De achtste etappe van Al Dawadimi naar Wadi Ad-Dawasir zou een van de zwaarste van de rally zijn, volgens ASO. De negende etappe is weer een loop rond Wadi Ad-Dawasir. Dan volgt een etappe naar Bisha, dit zou de eerste etappe zonder duinen zijn. De elfde etappe is een loop rondom Bisha, waarna de laatste etappe naar Djeddah volgt, waar de rally op 14 januari eindigt.

In totaal rijden de deelnemers 8.177 km, waarvan 4.258 kilometer als geklokte specials stages. Vanuit Nederland zijn er in totaal 67 deelnemers, waarvan er echter slechts drie met de motor gaan: Mirjam Pol, Wiljan van Wikselaar en Bram van der Wouden. Van Wikselaar en Van der Wouden debuteren in de Dakar. Van Wikselaar kwalificeerde zich voor deelname in de Rally du Maroc in oktober, Van der Wouden reed al eerder de Africa Eco Race, hij zal in de Dakar starten als kistrijder op een Sherco.
Naast de reguliere wedstrijd is er nu ook een Dakar Classic met oude voertuigen, zoals de dubbelkoppige Daf-truck van Jan de Rooij. Deze rijden een aangepaste route, waarbij het minder om de snelheid draait, maar meer om de regelmatigheid.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.