Premium

Reportage Rockanje Classic Races

Klassieke racemotoren zijn met hun geluid en geur natuurlijk prachtig om te zien. Om ons onder te dompelen in deze nostalgie van vijf decennia geleden, rijdt MotoPlus-medewerker Matthijs van de Wall bij de Rockanje Classic Races mee in de 350cc-klasse met een CZ uit 1968!

De CZ is behoorlijk kort, licht, heeft een agressieve geometrie en combineert dit met een vriendelijke afstelling van vering en demping. In de vrije training kan ik kennismaken met zowel het circuit als mijn CZ en dit blijkt toch wel een alles-is-anders-show, om maar in de ’70-er jaren termen te blijven. Die niet al te harde vering blijkt een uitkomst, want de bestrating van het oorspronkelijke Duincircuit bestaat van de Elsenhoek, de D.T. bocht tot de Duivelsbocht uit kinderkopjes en het wegdek is bol. Rempunten en ideale lijnen zijn totaal anders dan op een ‘normaal’ circuit.
Richting de Duivelsbocht vraag ik me in de tweede ronde af waarom iedereen zo vroeg remt, maar een tel later schiet de hartslag in mijn keel als ik begin te remmen en dit heuvelafwaarts, off-camber-traject op klinkertjes iets te vlot nader. Alles gaat prima, maar ik heb een lesje geleerd. Het motorkarakter van de CZ is bijzonder, want deze combineert een bullig middengebied met een ‘over-rev’ die gigantisch is. Je kunt ‘m dus enorm lang doortrekken, waarbij het vermogen ongeveer gelijk blijft en dat ding ontwikkelt dan serieus snelheid!

De deelname aan de Rockanje Classic Races is een bijzondere ervaring. Hoe de races verliepen, en welke bijzondere racers we tijdens een rondje door het rennerskwartier nog meer tegen het lijf liepen, lees je natuurlijk in MotoPlus 14/2023. Liever elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Geen stress, klik dan gewoon even hier

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Draadloos Q12 laden op de motor

Draadloos Q12 laden op de motor

12 juli, 2024

Het stroomdraadje is vaak de zwakke schakel als je een mobiele telefoon als navigatieapparatuur gebruikt. Peak ...

Overig nieuws