Nieuws

Ook eeuwige roem voor Biaggi

Hij had minstens zo veel vijanden als fans, maar geheel op eigen kracht en volledig terecht heeft Max Biaggi een plek verdiend als MotoGP Legend.

Vier keer schopte Biaggi het op weergaloze wijze tot wereldkampioen in de 250cc. Alleen in de Koningsklasse wilde het – door die andere Italiaan – maar niet lukken. Bij de Superbikes kroonde de kleine Italiaan zich in 2010 en 2012 wel tot wereldkampioen. Alleen John Kocinksi lukte het ook om de beste te zijn in de WSBK en de 250cc.

Biaggi begon pas op zijn achttiende met racen, maar bleek een snelle leerling. In 1991 pakte hij zijn eerste punten in de kwartliterklasse, een jaar later zijn eerste overwinning en in 1994 was hij voor het eerst de beste. Die geuzenaam ‘Roman Emperor’ verdien je niet zo maar. Vier keer achter elkaar – op twee verschillende motoren – kroonde hij zich tot de absolute nummer een in de 250 cc.

In de 500 cc-klasse eindigde hij in zijn beste jaren als tweede, maar de winst in zijn allereerste halveliter-wedstrijd ooit is een huzarenstukje dat nooit meer is geëvenaard. Toen Biaggi met pensioen ging was hij dus zesvoudig wereldkampioen, had hij 42 GP-overwinningen gescoord (waarvan dertien in de Koningsklasse), was hij goed voor 111 podiumplaatsen en 56 pole positions. Na Valentino Rossi en Giacomo Agostini is Biaggi de meest succesvolle Italiaanse coureur.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws