Nieuws

UPDATE: Kawasaki hervat Europese verkoop motoren

UPDATE: nadat Kawasaki gisteren had laten weten de verkoop van nieuwe Kawasaki-producten in heel Europa te staken in verband met nieuwe Europese regelgeving omtrent weekmakers in kunststof (zie bericht hieronder) heeft de Japanse fabrikant inmiddels laten weten dat de verkoop van haar producten vandaag weer is herstart. De verkoop is volgens eigen zeggen even stilgelegd om er zeker van te zijn dat Kawasaki-producten aan de Europese regels voldoen en dat blijkt ook het geval te zijn. Met onmiddellijke ingang worden er dus weer nieuwe Kawasaki’s verkocht.

In een interne memo heeft Kawasaki aan haar dealers laten weten dat de verkoop van nieuwe Kawasaki-producten in heel Europa per direct is stilgelegd. Dat komt door het ingaan van een nieuwe Europese regulering omtrent de aanwezigheid van weekmakers in kunststof. Omdat Kawasaki niet precies inzichtelijk heeft of er producten zijn die mogelijk niet aan de nieuwe regels voldoen, is besloten alle verkoop stil te leggen.

“We nemen het zekere voor het onzekere”, laat marketing en PR manager Frank Zoontjes van Kawasaki Nederland desgevraagd weten. Mensen die voor 7 juli een  Kawasaki-motor gekocht hebben hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. “Alle producten die we vóór 7 juli verkocht hebben, voldoen gewoon aan de regels”, aldus Zoontjes.

Het probleem voor Kawasaki zit hem in de Europese REACH Verordening EG 1907/2006. Hierin staan restricties voor het gebruik van chemische stoffen in onder andere mengsels en voorwerpen. Denk daarbij aan weekmakers die gebruikt worden om kunststoffen flexibel te houden. Het afgelopen jaar zijn er een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd in deze Verordening die op 7 juli 2020 van kracht zijn geworden.

Zo mogen zogeheten ftalaten niet meer gebruikt worden, omdat deze de volksgezondheid kunnen schaden. Dat is in de basis natuurlijk vooral bedoeld om producten als kinderspeelgoed en voedselverpakkingen veilig te maken, maar geldt dus ook voor andere onderdelen. Daarom heeft Kawasaki besloten de verkoop van motoren. ATV’s, Mule’s en jetski’s per direct stop te zetten.

Hoe lang de verkoopstop gaat duren, is nog niet bekend. “Het heeft bij ons de allerhoogste prioriteit”, aldus Zoontjes. “We doen er alles aan om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in het eventuele gebruik van ftalaten in onze producten. Als dit eenmaal bekend is, kunnen we eventueel getroffen producten direct terugroepen en kan de beperking opgeheven worden.”

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.