Nieuws

Handgemaakte ode: Aprilia RSV4 X

Tien jaar na de introductie van de eerste RSV4 komt Aprilia met een handgemaakte ode aan haar superbike. Deze RSV4 X wordt in een oplage van slechts, hoe toepasselijk ook, 10 stuks gemaakt en is met recht een collectorsitem te noemen.

Wel een om echt te gebruiken overigens, want Aprilia levert de motorfiets circuit-klaar. In de basis gaat het om een RSV4 1100 Factory, maar dan met een keur aan updates. Neem het blok, dat door het Aprilia Racing-team geblueprint is. Daarnaast is ook het distributiesysteem vernieuwd met onder meer aangepaste inlaat nokkenassen en holle stoterbussen waardoor een nog agressiever nokkenprofiel mogelijk is. Een techniek die ook gebruikt wordt in het WK Superbike.

Verder is de machine voorzien van een Akrapoviç uitlaatsysteem en luchtfilter van de firma Sprintfilter. Alle ingrepen hebben uiteraard hun weerslag op het topvermogen. Is de standaard RSV4 Factory al niet onbemiddeld qua pk’s, de RSV4 X doet er met 225 pk nog een flinke schep bij bovenop. Kleine kanttekening daarbij is dat de ‘normale’ op de testbank al richting de 220 kroop. Vermoedelijk ligt het vermogen van de X-variant dus ook een stukje hoger. De RSV4 is tevens ook op dieet gegaan. Zo is het Aprilia gelukt het drooggewicht terug te brengen tot een magere 165 kilo.

Daarvoor is onder meer alle originele kuipwerk vervangen door carbondelen, is er een even grote maar lichtere tank geplaatst en zijn een groot aantal onderdelen van aluminium gemaakt. Als extraatje is de motorfiets standaard uitgerust met het ANN, wat staat voor Aprilia No Neutral. Feitelijk betekent dit een neutraalvrije versnellingsbak, omdat de neutraal onder de eerste versnelling zit. Niet ongewoon in de racerij, maar een unicum voor een ‘productiefiets’. Al rekken we de term wel ver op door de zeer gelimiteerde RSV4 X zo te noemen.

Het feestje wordt verder compleet gemaakt met gesmede Marchesini-wielen, Brembo GP4-MS remklauwen en veerelementen van Öhlins. Kosten? 39.900 euro. Eenvoudig online te bestellen via factoryworks.aprilia.com

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws