Nieuws

Benzine krijgt nieuwe naam aan de pomp in Nederland

Sta je komende week aan de pomp, dan zal het je opvallen dat er een extra code bij de verschillende brandstoffen staat. Een direct gevolg van de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen die 12 oktober 2018 ingaat. Daarin staat bepaald dat alle brandstoffen in de hele EU dezelfde naam moeten krijgen.

In plaats van Euro95, Euro98 en Diesel tank je vanaf dus E10, E5 en B7 tankt. En LPG? Dat blijft gewoon LPG heten.

De naam E10 is voor velen al een bekende naam. Onder meer in Duitsland is de brandstof, die vernoemd is naar de 10 procent biobrandstof die erin zit, al een aantal jaar te tanken. Vanaf 2020 is dat percentage biobrandstof verplicht in alle benzine. Voorlopig zit er bij de Nederlandse pompen volgens branchevereniging BOVAG vaak zo’n 7 procent biobrandstof in, maar dat wordt stapsgewijs opgevoerd.

Zit er 5 procent of minder biobrandstof in, dan gaat het E5 heten. Omdat in Euro98 vaak ook minder biobrandstof zit, krijgt deze brandstof ook de code E5. Ook pomp-afhankelijke brandstoffen zoals Shell V Power en Total Excellium krijgen straks codes als E5, E10 of B7. De

Naast de nieuwe naam krijgen alle soorten brandstoffen ook een eigen vorm toegewezen. Benzine wordt een rondje, diesel een vierkant en autogas, zoals LPG, krijgt een ruit.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.