Nieuws

Actie tegen stalen onkruidborstels: ‘Martelen van banden moet stoppen’

De machines die gemeenten inzetten om onkruid tussen stoeptegels weg te borstelen zorgen regelmatig voor lekke banden bij motoren, scooters en auto’s. Deze stalen borstelharen kunnen bij het weghalen van onkruid breken waardoor er scherpe stalen pinnetjes op het wegdek en de stoep achterblijven. Wordt zo’n pin overreden, dan blijft deze in het rubber steken. Het gevolg is een lekke band.

Voor Rob Schoenmakers uit Eindhoven is de maat ondertussen vol. Hij is een actie gestart om stalen onkruidvegers uit het straatbeeld te verbannen.

Kniptang
‘Deze pagina is opgericht om een KNIPTANG te vormen tegen het LANDELIJK gebruik van staalborstels op veegwagens die sluipenderwijs al jarenlang stiekem vele lekke banden hebben veroorzaakt.┬áHier moet een einde aan komen en de gemeenten moeten zelf verantwoordelijkheid nemen en niet neerleggen bij de uitvoerende bedrijven’, staat er te lezen op de Facebook-pagina die Schoenmakers heeft opgericht.

Een poging de gemeente aansprakelijk te stellen heeft tot op heden niet gewerkt. Alle claims werden doorverwezen naar de aannemers die verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheden. ‘Deze ontkennen graag het bestaan van dit probleem om schadeclaims te voorkomen’, reageert Schoenmakers. ‘De gemeenten dient uitvoerders contractueel te verplichten uitsluitend nog kunststofborstels te gebruiken.’

Schoenmakers hoopt nu via zijn Facebook-actie gemeenten te bewegen stalen straatborstels niet langer toe te laten. ‘Mogelijk kunnen we ook collectieve claims neerleggen M.b.v. juridische bijstand bij de uitvoerende bedrijven om zo af te dwingen te stoppen met het nog jarenlange martelen van al onze rubberen banden.’

 

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.