Nieuws

MotoPlus 20 | Rijden we straks allemaal met een airbag?

Steeds meer merken implementeren een autonoom werkend airbagvest in hun kleding. Maar hoe snel werken deze life-savers en hoe goed beschermen ze ons in de praktijk? Om daar een antwoord op te krijgen hebben we een aantal systemen aan een ADAC-botsproef onderworpen en bekeken we de resultaten samen met de experts.

Hiervoor lieten we een motor met een relatief bescheiden snelheid van 50 km/uur op een stilstaande auto klappen. Omdat de testdummy met deze snelheid al na 120 milliseconden het voertuig raakt, hebben de jassen alleen deze tijdspanne om te activeren. Met de wetenschap dat het knipperen van je ogen zo’n 300 tot 400 milliseconden duurt, geen enorm lange periode. Zijn de vesten hiertoe in staat? Je leest het in de nieuwe MotoPlus!

Verder is ook de tijd van nieuwe modellen aangebroken. Door de huidige omstandigheden net iets anders dan anders, maar dat mag de pret niet drukken! Denk bijvoorbeeld aan de gloednieuwe Kawasaki Versys 1000 SE, die als eerste Kawa over Showa’s Skyhook-systeem beschikt. Of de KTM 890 Adventure R. De opvolger van de KTM 790 Adventure R, maar dan met meer koppel en een beter uitgesmeerd vermogen.

Daarnaast hebben we ook een eerste test met de Brixton Crossfire 500 in het blad staan. Mocht de naam Brixton je niet meteen wat zeggen, dan kan dat goed. Het merk van het Oostenrijkse mutlibrand-bedrijf KSR is hier nog niet echt bekend. Maar daar gaat verandering in komen, als het aan KSR ligt. De compleet nieuw ontwikkelde Crossfire is namelijk het eerste model van de fabrikant boven de 250 cc en wil het opnemen tegen de gevestigde middenklasse-orde.

Voor de vergelijkingstest in MotoPlus 20 hebben we dit keer vier tweecilinder roadsters tegenover elkaar gezet. Drie Europeanen en een Amerikaan om precies te zijn. Is het de BMW R120R, Ducati Monster 1200S, Indian FTR1200 Carbon of de Triumph Speed Twin die als winnaar uit de bus komt?

Reizen doen we dit nummer in Schotland waar we de indrukwekkende North Coast 500 reden. Een ruim 800 kilometer lange route langs de Schotse noordkust. Echt iets voor op je bucketlist! Wie het noorden van het Verenigd Koninkrijk toch nét wat te ver vindt, kan inspiratie op doen bij de roadbook-tour in dit nummer. Als tegenhanger van de North Coast 500, zijn we namelijk ook langs de Nederlandse noordkust gereden. Beide routes zijn gratis te downloaden via www.motoplus.nl/toeren

Uiteraard is bovenstaande slechts een kleine greep uit wat er allemaal in de nieuwe MotoPlus staat. De rest van de inhoud zie je hieronder. Rest ons niets minder dan je alvast heel veel leesplezier te wensen!

Inhoud MotoPlus 20

TEST
TEST: Brixton Crossfire 500
VERGELIJKINGSTEST: 4 tweecilinder roadsters
DUURTEST: Honda GoldWing

PRAKTIJK
AUTONOME AIRBAGVESTEN

REIZEN
NORTH COAST 500, SCHOTLAND
ROADBOOK-TOUR: Friesland

REPORTAGE
ONDER DE LOEP: Harley-Davidson
INTERVIEW: Freddie Spencer
MIJN TROTS: Bas en Hans Helbers en hun Yamaha Diversion 900

SPORT
WK SUPERBIKE: Magny-Cours,Frankrijk
MOTOGP: Le Mans, Frankrijk

RUBRIEKEN
WARMDRAAIEN
NEWSFLASH
MAIL: feedback
INTERVIEW: Onderweg
MOTO+FOTO
STRIP: Motomania
VOLGEND NUMMER
COLOFON

MOTOREN IN DIT NUMMER
BMW R1250R
Brixton Crossfire 500
Ducati Monster 1200S
Honda GoldWing 1800
Indian FTR1200 Carbon
Kawasaki Versys 1000S
Kawasaki Versys 1000SE
KTM 890 Adventure R
KTM 890 Adventure R Rally
Triumph Speed Twin

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.