Nieuws

Roctane is vijfde R18 van BMW

Naast de R18, R18 Classic, R18 B en R18 Transcontinental voegt de Roctane zich toe als het vijfde lid van de R18-familie. BMW haalt de inspiratie voor dit model onder meer uit de R5 uit 1936.

De Roctane is overduidelijk een motor in ‘Bagger-stijl’. Zaken als het dubbele wiegframe, de druppelvormige brandstoftank, de open cardanaandrijving en de dubbele belijning op de lak (optie) doen denken aan de R5. Bovendien is alles – net als in 1936 – gemaakt van staal in plaats van plastic. Dat hoge gewicht moet ergens vandaan komen… Gelukkig biedt BMW een achteruitversnelling aan als accessoire.

De Big Boxer doet zijn naam eer aan met zijn cilinderinhoud van 1.802 cc. Het blok produceert 67 kW (91 pk) bij 4.750 tpm. In het toerenbereik van 2.000 tot 4.000 tpm levert hij altijd meer dan 150 Nm koppel, met de daarmee gepaard gaande trekkracht. BMW levert de motorfiets standaard in het matzwart, maar heeft ook Mineral grijs metallic en Manhattan brons metallic als optie beschikbaar.

De koffers zijn elk 27 liter groot en daarmee verhogen ze de toercapaciteiten van de machine. Ze geven de achterkant van de Roctane bovendien een mooi gestroomlijnd uiterlijk. Natuurlijk heeft BMW een keur aan extra’s in de aanbieding. Het windscherm met extra koplampen past eveneens goed bij de toerfiets die onder deze bagger-vermomming schuilt.

Op het vlak van veiligheid kijkt BMW niet naar 1936, maar naar 2023. Dus is Roctane uitgerust met drie rijmodi (Rain, Roll en Rock), Automatic Stability Control (ASC) en motorkoppelregeling (MSR). Hill Start Control, achteruitversnelling, verwarmde handvatten en diefstalalarm dien je allemaal los te kopen. Die je dat niet en besluit je de Roctane kaal te kopen dan zet die beslissing je € 30.950,- achteruit.

Nieuwsgierig hoe dat rijdt? Lees hier de test van de gewone R18. Wil je de Roctane in het echt zien? Kijk dan hier voor een dealer in de buurt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws