Premium

Dossier motorkleding via Amazon en EBay: hoe goedkoop mag veiligheid zijn?

Op online verkoopplatforms als Amazon en EBay wordt erg veel uitzonderlijk goedkope motorkleding aangeboden en zelfs door klanten als goed beoordeeld. Maar hoe goed zijn die kledingstukken nu echt? Voldoen ze aan onze (Europese) wetgeving, en is het veilig om met die kleding te rijden?

Het antwoord op die vraag is volmondig nee. Sterker nog, de resultaten van onze testen leveren schokkende resultaten op. In totaal hebben we elf artikelen gekocht en op verschillende manieren getest op het gebied van certificering, veiligheid en bescherming. Een viertal producten is zelfs chemisch getest. In het kort: bij de certificering bleken drie van de elf producten netjes gecertificeerd, maar desondanks van slechte kwaliteit. Bij de helmen bleek slechts één van de drie helmen te voldoen aan de actuele norm, de andere twee voldoen niet eens aan de eisen voor een fietshelm. De knie-, heup- en rugprotectoren bleken ook niet veilig genoeg, en alle vier de producten in de chemische tests bevatten veel te veel schadelijke stoffen. Lang verhaal kort: het is dus bepaald niet veilig om met dergelijke kleding op de motor te gaan zitten, maar het kan nog erger. Bij een ongeluk kan je verzekeringsmaatschappij je namelijk vragen welke helm je droeg. Als het dan geen gecertificeerde helm is kan dat negatieve gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een schadevergoeding.

Uiteindelijk is het dus altijd beter om voor een wat hogere prijs motorkleding te kopen die voldoet aan alle regels en certificeringen. In MotoPlus 18/2023 lees je de uitgebreide reportage over de goedkope motorkleding via Amazon en EBay, en lees je bijvoorbeeld ook wat je zelf moet doen en wat de aandachtspunten zijn.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws