Warmdraaien

Warmdraaien – Onvrijwillige douchebeurt…en ander ongemak

Echt fijn loskomen doet het nog niet, dat voorjaar. Miezer en kou is grotendeels ons lot geweest. Dat weerhoudt ons er echter niet van om weer lekker de weg op te gaan. Daar worden automobilisten traditiegetrouw ook al weer een tijdje op gewezen middels borden langs de wegen. Een stukje bewustwording kan zeker geen kwaad, maar het lijstje aandachtspunten mag wat mij betreft worden uitgebreid.

Die bewustwordingscampagne voor automobilisten ieder voorjaar dient uiteraard de veiligheid en focust op zowel de motorrijder als de automobilist. Kort door de bocht: houd rekening met elkaar en automobilisten wordt nadrukkelijk verzocht om de spiegels te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn en vooral ook de richtingaanwijzer een actieve functie te geven als je afslaat of van rijstrook wisselt. Dat kan ik alleen maar toejuichen, net als het verzoek op de site van Rijkswaterstaat Verkeersinfo om geen ruitensproeiervloeistof te gebruiken als er een motorrijder achter je rijdt. Dat laatste blijkt helaas toch vaak aan dovemansoren gericht. Inmiddels ben ik ook alweer een aantal keren op zo’n onvrijwillige douchebeurt getrakteerd, terwijl ik me voor vertrek toch al keurig gedoucht had en netjes een prettig geurende deodorant onder m’n oksels had gespoten. Lekker is anders, maar even een momentje van onoplettendheid en het blauwkleurige goedje is al als een onwelkome regendouche onderweg naar achteren. Kan een keer gebeuren natuurlijk – een verontschuldigende opgestoken hand maakt dan al veel goed -, maar vervelender is het als je op dat moment net met een open vizier rijdt en je ogen de volle laag krijgen. Dan blijkt het spul ook nog eens te prikken en irriteren en moet je haast wel noodgedwongen de motor aan de kant zetten om je ogen uit te wrijven.

Afijn, goed dat het bij de aandachtspuntjes is meegenomen. Wat mij betreft kan daar dan in één adem aan worden toegevoegd om al rijdend geen sigarettenpeuken uit het zijraampje van de auto te schieten. Beter helemaal niet doen, maar zeker niet als je binnenspiegel wordt gevuld door een achter je rijdende motorrijder. Die dingen schieten namelijk niet weg naar de zijkant, maar worden door de snelheid in één ruk recht naar achteren geblazen. Rijd je een naked bike of iets anders zonder ruit om je achter te verschuilen, dan heb je zo’n nog nasmeulende peuk ineens in je schoot liggen en ontdek je thuis met een beetje pech dat er een gat in je peperdure Gore-Tex-outfit is gebrand. Leg dat maar eens uit aan je verzekeringsmaatschappij. Of dat zo’n gloeiend ding je helm binnenwaait of achter de kraag van je jas belandt. Die kans is misschien klein, net zo klein als dat er op een warme zomerdag een wesp achter je kraag belandt – en ook dat is geen onverdeeld genoegen kan ik uit eigen ervaring melden -, maar ik sla liever even over, alhoewel ik de eerste rondvliegende peuken van dit jaar ook al weer heb moeten ontwijken.

Dus beste automobilisten, waar motorrijders middels charme-offensieven als ‘Te luid geluid is uit’ op een heel ander vlak ook een beetje rekening proberen te houden met de directe omgeving, valt er ook op vier wielen nog best een wereld te winnen als het gaat om een beetje rekening houden met medeweggebruikers op twee wielen en dat gaat verder dan spiegelen en richting aangeven…

Jeroen Hidding 2

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Hidding – hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Superdikke naked van BMW komt er

Superdikke naked van BMW komt er

27 mei, 2024

Wat vandaag nog een concept is bij BMW, is morgen vaak realiteit. Dus deze R20 conceptfiets kan zo maar eens een ...

Overig nieuws