Nieuws

Oranje scoort!

In tegenstelling tot het Nederlands elftal behaalden Oranje motorsporters het afgelopen weekend klinkende zeges door Herlings, Bax en Van der Mark.

EK Superstock Misano
De EK Superstock 600 klasse werd al op zaterdag verreden in Italië. Op het circuit van Misano, dat enkele dagen eerder was vernoemd naar Marco Simoncelli, bracht Michael van der Mark de gastheren een gevoelige nederlaag toe. Van der Mark versloeg zijn grootste rivaal Riccardo Russo in een rechtstreek duel en is de Italiaanse koploper in het klassement tot op twee punten genaderd. Tony Coveña verloor enkele plaatsen door problemen met zijn onderarmen en werd achtste.

WK zijspannen Hongarije
Bennie Streuer/Kees Endeveld legden beslag op de achtste plaats in het WK zijspan wegrace dat op de Hungaroring bij Budapest werd verreden. Kees Kentrop/Gerard Daalhuizen werden elfde na een herstart, nadat de eerste race door regenval moest worden gestaakt.

GP Portugal MX2
Een manchezege en een tweede plaats waren voor Jeffrey Herlings voldoende voor de dagoverwinning in de Grand Prix van Portugal op het circuit van Agueda. Het was de vijfde GP-zege voor de KTM-rijder dit seizoen. Voor Herlings had er meer ingezeten als hij in de voorlaatste ronde van de tweede manche niet in problemen was geraakt met achterblijver Mel Pocock, waar Tommy Searle handig van profiteerde. Met 19 punten legde Glenn Coldenhoff beslag op de negende plek in het dagklassement, ondanks een val bij de start van de tweede manche. Herlings heeft in de MX2-klasse een voorsprong van 24 punten op Searle.

GP zijspan MX Tsjechië
Etienne Bax en zijn bakkenist Kaspars Stupelis hebben op het circuit van Kramolin de volle buit binnengehaald. De Nederlands/Letse combinatie won beide manches in de zijspan Grand Prix van Tsjechië en verstevigde daarmee hun leiderspositie in het wereldkampioenschap. Daniël Willemsen en Kenny van Gaalen vergezelden Bax naar het podium, want zij eindigden in beide manches als tweede. De grootste titelconcurrenten, de Belgen Hendrickx/Smeuninx, moesten genoegen nemen met een vierde plaats.

EK MX 125 Portugal
Naast de WK wedstrijden werd in Agueda ook gereden voor de punten in het Europees kampioenschap 125cc. Calvin Vlaanderen deed het uitstekend en eindigde twee keer op het podium (tweede en derde). In de tweede manche werd Joel van Mechelen zevende. Beide wedstrijden werden gewonnen door de Sloween Tim Gajser die ook het EK-klassement aanvoert, met Vlaanderen op de derde plek.

EK jeugd Duitsland
Met twee derde plaatsen in de EMX heeft Davey Pootjes de leiding behouden in de 85cc klasse. Op het circuit van Bielstein won de Duitser Tilo Wittlerbaumer het dagklassement, waardoor hij Pootjes tot een punt naderde. Bas Vaessen (15e en 4e in Duitsland) staat op de derde plaats.
Raf Meuwissen bracht de eerste manche van de 65cc klasse op zijn naam en Raivo Dankers was de beste Nederlander in de tweede manche door tweede te worden. Stef Karssemakers (5e en 7e) en Brian van der Klij (9e en 4e) waren in Duitsland ook goed voor veel EK-punten.

WK langbaan Finland
In Finland, werd de eerste van zes wedstrijden uit de WK langbaancyclus verreden. Jannick de Jong deed het uitstekend door zesde te worden op de piste van Forssa, waar gastheer Joonas Kylmäkorpi met de hoogste eer ging strijken.

Grasbaan 125cc WK jeugd Duitsland
Twee jonge Nederlandse grasbaancoureurs reden naar het podium in Vechta, Duitsland, waar de FIM Youth Gold Trophy 125cc op het programma stond. Romano Hummel werd tweede en Buddy Prijs legde beslag op de derde plaats.