Nieuws

Onder de hamer

Door alle aandacht voor duurzame mobiliteit tijdens Prinsjesdag zou een mens ten onrechte nog denken dat verbrandingsmotoren volledig bij het grote publiek hebben afgedaan. Niet dus. Veilingsite Catawiki bespeurt zelfs een gigantische interesse in tweetakt motoren. Een tweetakt is hot en daar zijn de prijzen dan ook naar. Motorrijders willen blijkbaar lekker sentimenteel knetteren en geurige raceolie verstoken en hebben daar grif geld voor over.

Gilera CX125

Zo ging deze Gilera CX125 uit 1991 weg voor € 15.000,-. Het is een flinke duit, maar daarvoor krijg je wel een nieuwe (zes kilometer op de teller!) Italiaanse futuristische klassieker. Die zes kilometer zijn er in de fabriek en ernaast wandelend opgezet, want de eerste eigenaar heeft het blok nooit laten lopen. Wel bewaarde hij trouw alle documentatie, sleutels, gereedschapsset en handleiding.

In 1991 was er geen handleiding voor het grote publiek hoe het kon wennen aan het gesloten kuipwerk en de alternatieve naafbesturing. Een verkooptopper werd de Gilera dan ook niet. Jammer dat niemand iets verder keek want onderhuids is de CX125 gewoon de zoveelste 125cc tweetakt eencilinder. Die verkochten destijds in Zuid-Europa wel als een tierelier. Het blok is goed voor zo’n 30 pk en het frame is niet gemaakt van exotisch duur materiaal, maar van doodgewoon staal. Dat er onder het plaatwerk dus eigenlijk een heel normaal tweetakt motorfietsje schuilt, kunnen we de nieuwe eigenaar beter niet vertellen.

Honda NSR125SP

Dat ook minder futuristische ogende tweetaktjes op veel belangstelling kunnen rekenen bewijst deze Honda NSR125 SP. De motor uit 1922 werd uiteindelijk afgeslagen op € 12.000,-. Voor dat bedrag krijgt de nieuwe eigenaar een motorfiets die technisch helemaal in orde is. Ook op het uiterlijk – in de herkenbare Rothmans-kleuren – is niets aan te merken. Het speciale aan deze motorfiets schuilt hem in de toevoeging SP. Honda bouwde daarmee een sportievere variant van hun NSR125 om er hoge ogen mee te gooien in de Italiaanse 125-cup. Daardoor kan het blok nog gemeen bijten, al toont hij zijn tanden pas in het laatste kwart van zijn toerenbereik.

HD uit LA in NL

Deze Harley Servicar was oorspronkelijk van het politiekorps van Los Angeles, maar heeft ondertussen een Nederlands kenteken. De uit 1968 stammende driewieler komt binnenkort op de veiling. Reken niet op een koopje, Catawiki schat er tussen de € 25.000,- en € 30.000,- voor te gaan beuren. De schatting valt zo hoog uit omdat er kosten noch moeite zijn gespaard voor de restauratie. Bovendien heeft de toch al zeldzame machine ‘matching numbers’. Bovendien stijgen klassieke Harley-Davidsons steevast in waarde en dat maakt deze motorfiets interessant als belegging. Wel een belegging met een werkende sirene en zwaailicht. Dat maakt beleggen plotseling minder saai dan het klinkt.

 

 

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.