Sport

Marquez viert jubileum met zege

Al vanaf vrijdag maakte Marc Marquez duidelijk dat er voor de concurrentie weinig te halen viel op zijn geliefde circuit van Aragon. De Honda-kopman mocht dan weliswaar niet alle trainingen dicteren, met zijn negende pole van het jaar legde hij de basis voor zijn achtste overwinning van 2019.

Andrea Dovizioso bekroonde een knappe inhaalrace met een tweede plaats, voor merkgenoot Jack Miller. Voor Marquez was het dubbel feest. Hij reed in Aragon zijn 200ste grand prix.

De afgelopen drie jaren behaalde Marquez telkens de zege op Motorland Aragon. Het circuit dat tegen de klok in wordt gereden en meer linker dan rechter bochten telt, is de Spanjaard op het lijf geschreven. Op vrijdag zette hij al in de eerste vrije training een rondetijd die niemand daarna wist te verbeteren – ook hijzelf niet.

Op zaterdag pakte hij zijn 61 pole in 122 MotoGP-races, een dag later leidde hij de race vanaf de eerste tot en met de laatste bocht. “Het zag er misschien makkelijk uit, maar dat was het niet”, vertelde Marquez. “Ik heb de eerste ronden gepusht, zag daarna dat Viñales dichterbij kwam en kon het gat controleren.” Later werd Andrea Dovizioso Marquez’ grootste tegenstander. Tot een rechtstreeks duel kwam het echter niet, want Marquez reed de race gecontroleerd uit. “Ik moest geconcentreerd blijven en de banden sparen. De race in Austin (waar Marquez crashte terwijl de race in de zak leek te hebben, red.) spookte door mijn hoof. Ik moest de afstand managen. Of ik nou met twaalf, vier of één seconde voorsprong finishte, was niet belangrijk.”

Omdat hij in zijn snelste ronde tijdens de kwalificatie een foutje maakte, moest Dovizioso vanaf de tiende plaats beginnen. Zijn start was niet heel sterk, maar toen Alex Rins de voor hem rijdende Franco Morbidelli van zijn machine reed, ‘werd de deur opengezet voor mij’, aldus de tevreden Italiaan. “Dovi geeft nooit op”, wist ook Marquez. Gestaag en foutloos werkte de Ducati-coureur zich naar voren, waarna hij negen ronden voor het einde derde man Jack Miller passeerde en drie ronden voor de finish ook tweede man Viñales voorbij stoomde alsof de Yamaha-man stil stond.

Vier seconden achter Marquez legde Dovizioso beslag op de tweede plaats, met vlak achter hem Miller die ook de vergeefs naar grip snakkende Viñales nog achterhaalde.
Fabio Quartararo bemoeide zich aanvankelijk met de strijd om de kop, maar moest afhaken. Wel hield hij als vijfde Cal Crutchlow achter zich. Ook voor Valentino Rossi lag het tempo te hoog. Hij strandde achter Aleix Espargaro op een tegenvallende achtste plaats. Alex Rins werd vanwege zijn ‘onverantwoorde rijden’ bestraft tijdens de race. Hij werd nog negende, maar mocht zich na afloop verontschuldigen bij Morbidelli. Omdat Rins drie plaatsen vóór de zeer teleurstellende Danilo Petrucci finishte, nam de Suzuki-coureur de derde plaats in de tussenstand weer over.

Met nog vijf grands prix te rijden vergrootte Marquez zijn voorsprong op Dovizioso tot 98 punten. “In Buriram heb ik mijn eerste matchpoint”, aldus de Spanjaard, op weg naar zijn achtste wereldtitel.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.