Sport

Marquez evenaart Hailwood

Met een gecontroleerde ‘one man’-show schreef Marc Marquez op zondag de Grand Prix van Tsjechië op zijn naam. Marquez pakte direct na de startr de leiding en gaf de eerste positie niet meer af. Andrea Dovizioso hield de schade beperkt met een tweede plaats, Jack Miller verdrong in de voorlaatste ronde Alex Rins van de laatste podiumplek.

Vanwege regen na de finish van de Moto2-race werd de start van de tiende grand prix van het jaar ernstig vertraagd. Hoewel de wedstrijdleiding de wedstrijd als ‘wet race’ kwalificeerde, besloot men toch tot het opschuiven van de start en het inkorten van de race. Nadat auto’s ruim een half uur over het 5,4 kilometer lange circuit hadden gereden, werd de pitlane ruim een half uur na de geplande start geopend. Vanaf pole position – Marquez was in een waanzinnige natte tijdtraining 2,5 seconden sneller geweest dan tweede man Jack Miller – nam WK-leider Marquez meteen het initiatief. Hij kreeg de als vierde gestarte Dovizioso, Alex Rins en Miller met zich mee. Tot serieuze aanvallen waren de achtervolgers echter niet in staat. Halverwege de race overleefde Marquez een vervaarlijke slide, maar Dovizioso’s achterstand groeide in de tweede helft van de wedstrijd alleen maar. Marquez won zo zijn zesde race van het jaar en tekende zo voor zijn vijftigste zege in de MotoGP. Zijn totaal bracht hij op 76, waarmee hij de legendarische Mike Hailwood evenaart.

Dankzij zijn onbedreigde tweede plaats liep Dovizioso verder weg bij zijn teamgenoot Danilo Petrucci. De tweede man in het Ducati-fabrieksteam kwam niet verder dan de achtste plaats achter rookie Fabio Quartararo. Derde man Miller verdiende zijn tweede podium van het jaar. Al na de vrije trainingen en in de kwalificatie was de Australiër de best geklasserde Ducati-coureur geweest.

Marquez vertelde dat zijn strategie – net als drie weken eerder op de Duitse Sachsenring – perfect had gewerkt. “Het plan was om te pushen vanaf het begin omdat ik de softe achterband had gekozen”, verduidelijkte de 26-jarige Spanjaard. “De Yamaha’s zaten achter me en ik zag ook dat Dovi achter me zat. Hij had eerder een verval van de banden dan ik. Halverwege de race maakte ik een foutje toen ik aanzette, maar toen had ik al een gaatje.”

Marquez reed zijn zesde seizoenszege bekeken naar huis. “Ik voel me sterker dan vorig jaar. Als ik me vorig jaar goed voelde, viel ik aan vanaf het begin. Was dat niet zo, dan zag je dat Dovi de race controleerde en de groep groot werd. Dit jaar kan ik vaak pushen vanaf het begin.”

Met de Grand Prix van Oostenrijk in het vooruitzicht aanstaande zondag leidt Marquez het kampioenschap nu met 63 punten voorsprong op Dovizioso en 81 op Petrucci.

Valentino Rossi leek in het begin van de race aan te kunnen haken bij het leidende kwartet, maar miste de snelheid. Achter Cal Crutchlow werd Rossi met een zesde plaats de beste Yamaha-coureur. Teamgenoot Maverick Viñales, sterk in de trainingen maar zeer matig in de kwalificatie, worstelde met zijn machine en kwam balend als tiende over de streep, minder dan twee seconden voor Pol Espargaro. Diens KTM-teammaar Johann Zarco had in de kwalificatie voor een sensatie gezorgd door de derde startplaats te claimen, de beste ooit voor een KTM-rijder. In de race finishte de Fransman echter slechts als veertiende, nog achter Tech3 KTM-rijder Miguel Oliveira.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.