Nieuws

Euro5 voorlopig niet uitgesteld ondanks coronapandemie

De verkoop van motorfietsen is wereldwijd door de coronapandemie behoorlijk getemperd en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Op het moment van schrijven is de invoer van de Euro5-norm namelijk nog altijd niet vertraagd. Alle inspanningen van de fabrikanten ten spijt. Dit houdt in dat vanaf 1 januari 2021 alleen motoren die aan de nieuwe, strengere, Euro5-norm voldoen op kenteken gezet mogen worden. Blijven motorbouwers hierdoor met hun Euro4-modellen zitten?

In sommige gevallen zijn de magazijnen nog goed gevuld. Voor Europa komt dat neer op meer dan 200.000 eenheden.

Het idee was dat 2020 hét jaar zou zijn om de laatste voorraad aan Euro4-motoren aan de man te brengen. Zover kwam het niet. Nagenoeg gelijktijdig met de seizoensstart brak COVID-19 uit en kelderde het aantal nieuwverkopen.

In een poging de Euro4-modellen toch nog tijdig op de markt te krijgen, heeft de Europese vereniging van motorfabrikanten (ACEM) aan de EU gevraagd of de overgangsperiode van Euro4 naar Euro5 met een jaar verlengd mag worden. De ACEM houdt zich namelijk niet alleen bezig met de verkoop, maar ook met de productie. Ook een tak die enorm geleden heeft onder de coronapandemie. Het certificeren en goedkeuren van nieuwe modellen voor de EU is voor de fabrikanten en de autoriteiten immers altijd al een bureaucratisch en langdurig proces geweest. Door de coronacrisis werd het zelfs nog meer vertraagd.

Of de EU welwillend is om de termijn te verlengen, moet volgens geruchten snel duidelijk worden. Zo zou er in de komende dagen een besluit genomen worden over het verzoek tot respijt. Naar verluid zou er wel draagvlak zijn om de Euro4-verkopen met een jaar te verlengen, maar bij de productie niet.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.