Nieuws

CDA maakt zich hard om met autorijbewijs 125cc motorfiets te rijden

Op 22 november zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. Links en rechts worden de verkiezingprogramma’s van de politieke partijen bekend en interessant daarin is uiteraard ook hoe die partijen naar motorrijden en motormobiliteit kijken. Het CDA gaat zich in ieder geval hard maken om met een autorijbewijs een 125cc motorfiets te mogen besturen, net als in veel landen om ons heen. 

In het CDA-verkiezingsprogramma is namelijk opgenomen dat dit een mooie bijdrage kan gaan leveren aan het reduceren van filedruk, parkeerproblematiek en verminderen van vervoersarmoede.

Groot voorstander, en een van de initiatiefnemers om dit in het verkiezingsprogramma het CDA op te nemen, is kandidaat Tweede Kamerlid Pien Meppelink.

Meppelink: “Motor- en bromfietsen hebben een grote bijdrage geleverd aan het mobiel maken van Nederland bij de wederopbouw. Ik vind het onbegrijpelijk dat er anno 2023 vanuit de overheid wordt ingezet op een soort van gedoog- en ontmoedigingsbeleid, terwijl we juist nu in moeten zetten op slimme alternatieven voor de auto. Het OV, de fiets en deelmobiliteit zijn nu eenmaal niet voor iedereen en voor alle afstanden een haalbare oplossing.”

Meppelink kreeg zelf de liefde voor motoren met de paplepel ingegoten en is als fotograaf werkzaam in de automotive-branche. Ze ziet de motor als veel meer dan alleen maar leuk om mee te rijden. “De motorfiets is ook gewoon een vernuftig vervoermiddel om van A naar B te komen. Lichte 125cc motorfietsen zijn makkelijk handelbaar, nemen weinig ruimte in op de weg, hebben veelal een lage aanschaf- en verzekeringsprijs en door hun geringe gewicht vragen ze weinig energie waardoor ze bovenal zeer zuinig zijn. 1 op 35 is geen uitzondering. Ook om te elektrificeren zijn A1 motorfietsen ideaal, omdat deze vaak voor relatief korte afstanden zullen worden gebruikt.”

Europese regelgeving maakt het al langer mogelijk dat je met een autorijbewijs ook een 125cc motorfiets mag besturen, 14 Europese landen hebben deze regelgeving met verschillende voorwaarden inmiddels toegepast, waaronder België en Duitsland. 

Meppelink: Veiligheid staat bovenaan en natuurlijk moeten er wel iets van restricties aan de regeling zitten. Het is niet de bedoeling dat iedereen bij het behalen van zijn B-rijbewijs meteen op de motor kan springen. In België hanteren ze bijvoorbeeld dat iemand vier jaar in het bezit moet zijn van het autorijbewijs en geen ernstige verkeersdelicten op zijn naam heeft staan. Dan kan men na een praktijkcursus van 4 uur, waarin de do’s en don’ts op de motor worden geleerd, ontheffing krijgen om op A1 (11 kW/15 pk) motorfietsen te rijden. Zoiets zou voor Nederland ook haalbaar moeten worden, zodat dit een stimulans kan zijn om de auto te laten staan.”

“Daarnaast ben ik een groot voorstander van minder betutteling door de overheid door alleen maar beperkingen op te leggen. We moeten juist meer vertrouwen tonen in onze inwoners door alternatieven te bieden. Met je ‘B’ op een 125cc zou een mooie stap zijn,” aldus Pien Meppelink op nr. 45 van de CDA-lijst.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws