Nieuws

19 inch voorwiel en meer koppel voor 2024 Honda Africa Twin

Honda heeft blijkbaar meer dan nieuwe kleuren alleen in petto voor de 2024-uitvoering van de Africa Twin. Uit gelekte informatie blijkt dat de allroad meer koppel krijgt en een 19 inch voorwiel. 

Helaas hebben we nog gen beelden van het 2024-model, dus de bijgaande foto is nog ter illustratie. De info dook onlangs op bij het Zwitserse ministerie voor verkeer. Daaruit blijkt dat het topvermogen van de Africa Twin ongewijzigd blijft met 102 pk bij 7.500 toeren, maar dat het koppel stijgt naar 112 Nm, 7 newtonmeter extra dus. Bovendien wordt dat maximum eerder geleverd: bij 5.500 toeren in plaats van 6.250 toeren. In de praktijk zal dat vooral merkbaar zijn aan een krachtigere acceleratie. De topsnelheid blijft overigens wel elektronisch begrensd tot 199 km/uur. 

Meer dan alleen finetuning is het nieuwe formaat voorwiel: 19 inch. Tot dusverre rolde de Honda op een 90/90-21-voorwiel. De nieuwe voorband zal wat breder zijn, een 110/80-19. Achter blijft de 150/70-18 gehandhaafd. Daarmee lijkt Honda dus in te zetten op iets meer handelbaarheid en lichter insturen op asfalt. Fans van het 21-inch-voorwiel hoeven niet te treuren, want waarschijnlijk blijft Honda de Adventure Sports-variant aanbieden met een 21-inch-wiel.

Of de wielen van de nieuwe variant draadspaken gaan krijgen met of zonder tube of misschien wel aluminium gietwielen is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat de wielbasis 5 millimeter korter wordt, 1.570 millimeter. De totale hoogte van de machine wordt in de Zwitserse gegevens opgegeven voor een centimeter hoger, wat er op zou kunnen duiden dat de nieuwe Africa Twin een iets hogere ruit krijgt. En de nieuwe gaat 3 kilo extra op de schaal zetten, waar die extra pondjes zitten is nog niet duidelijk. De 10 kilo gewichtsverschil tussen de standaard versie en de DCT-uitvoering zien we evenwel ook in 2024 terug. Dus: 229 of 239 kilo volgetankt.

Wellicht beschikt de nieuwe versie ook over een radar aan voor- en achterzijde of camera’s, die verbonden zijn met de diverse hulpsystemen aan boord, zoals cruise control met afstandsregeling, botsingwaarschuwing en dode-hoek-waarschuwing. Dit alles is eerder al door Honda gepatenteerd voor de Africa Twin. Vermoedelijk gaan we de nieuwe Africa Twin op de aanstaande EICMA in Milaan voor het eerst zien.    

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws