Sport

Marquez loopt uit met winst in Le Mans

Met zijn derde overwinning van het seizoen heeft Marc Marquez in Le Mans zijn voorsprong op de concurrentie uitgebouwd. Tijdens de Grand Prix van Frankrijk tekende de regerende wereldkampioen bovendien voor Honda’s 300e zege in de belangrijkste klasse. Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci zorgden er voor dat de fabrieks-Ducati’s voor het eerst samen op het podium stonden.

Op zaterdag ging Marquez nog twee maal onderuit, maar desondanks claimde hij zijn derde pole van 2019. Direct na de start werd Marquez flink opgejaagd door de als tweede gestarte Petrucci, terwijl ook Jack Miller vanaf de derde startplek voorin mee kon. Petrucci wurmde zich een aantal malen langs Marquez, maar Miller was de enige andere rijder dan Marquez die ook twee maal langs start en finish leidde.

Na tien ronden vond Marquez echter een versnelling en sloeg een klein gaatje. Achter zijn rug vochten Petrucci, de matig gestarte Dovizioso, Miller en ook Valentino Rossi voor de overige podiumplekken. Uiteindelijk bleek Dovizioso de sterkste van het viertal dat binnen 1,1 seconde van elkaar werd afgevlagd. Verrassend was de fraaie zesde plaats van Pol Espargaro. Hij was zo verantwoordelijk voor KTM’s beste MotoGP-prestatie in een droge race. Maverick Viñales was na vrijdag de snelste, maar verpestte de kwalificatie door een verkeerde strategie. In de race verloor hij na de start een aantal plaatsen voordat hij in de zevende ronde onderuit werd gereden door Francesco Bagnaia. Viñales bezette toen de veertiende plaats.

“Het was een mooi gevecht met Jack en Danilo”, vond Marquez na zijn 47e MotoGP-zege. “Maar mijn doel was om de race te leiden. In de warm up-ronde voelde ik me al goed. En (broer) Alex won de Moto2-race, dus ik moest wel.” Omdat Alex Rins na een moeizaam weekend tegenvallend tiende werd, nam Dovizioso de tweede plaats in de tussenstand over van de Suzuki-coureur. Marquez leidt na vijf wedstrijden met 95 punten, acht meer dan Dovizioso en twintig meer dan Rins.

Het volledige verslag van de Grand Prix van Frankrijk is te lezen in de nieuwe MotoPlus die op vrijdag 31 mei verschijnt.