+ Plus

HUBB Meeting

Stel je voor: van het ene op het andere moment besluit je al je aardse bezittingen te verkopen, afscheid te nemen van vrienden en familie, en vervolgens de motorreis van je leven te maken. Dat is geen uitzonderlijk verhaal op de Horizons Unlimited Bulletin Board (HUBB) Meeting in het Duitse Sippersfeld. Hier komen twee maal per jaar globetrotters bijeen om hun ervaringen te delen en inspiratie op te doen voor een eerste, een tweede of zelfs een derde wereldreis. Voor een bescheiden bedrag sta je daar dan op de camping en de prachtige verhalen krijg je er gratis bij.

Voor het allereerste begin van de HUBB moeten we terug naar 1987, naar Canada om precies te zijn. Het is de thuisbasis van Grant en Susan Johnson, die met z’n tweeën in elf jaar de hele wereld over reizen. Terug in Canada willen ze hun ervaringen en kennis delen met anderen en daarom ze richten Horizons Unlimited op, een website met ‘inspiration, information and connection’ als hoofddoel.
Inmiddels is www.horizonsunlimited.com uitgegroeid tot de grootste online community op het gebied van overland reizen. Over werkelijk elk onderwerp is er wel wat te vinden; van informatie over de juiste motor tot aan hoeveel het kost om je motor te verschepen naar de meest exotische oorden. Maar internet is een wereld van ééntjes en nullen en dat willen veel reizigers juist zo graag ontvluchten. Dus zijn er wereldwijd een aantal gelegenheden om elkaar ook in het echt te ontmoeten, te inspireren en te informeren, zoals de HUBB-meeting in Sippersfeld.
“Onze eerste meeting was in 2007”, vertelt Jens Ruprecht, al sinds het begin de organisator van het treffen. “We begonnen met zo’n 50 man. Het leek me leuk om met een aantal mensen bij elkaar te komen om ervaringen en verhalen uit te wisselen. Ik heb zelf veel gereisd, en wilde iets terug doen voor al de informatie en hulp die ik indertijd heb mogen ontvangen.” In eerste instantie heet het nog ‘Los Amigos Travelers Meeting’, een jaar later vond de bijeenkomst plaats onder de vlag van Horizons Unlimited; één keer in het voorjaar, en één keer in het najaar. “Afgelopen voorjaar kwamen er 150 mensen, ik schat dat we nu op zo’n honderd bezoekers zitten. Het is nog steeds een relatief kleine groep, met een vaste kern die elk jaar trouw terugkomt. Als ze niet op reis zijn natuurlijk.” Op de meeting zijn er overdag één of twee informatieve praatjes, met onderwerpen als ‘documenten en veiligheid onderweg’, of ‘de reisapotheek’.  ’s Avonds zijn er twee of drie presentaties van reizigers die aan de hand van een fotopresentatie vertellen over hun reiservaringen. Daarna verplaatsen de discussies, vragen en verhalen zich, natuurlijk onder het genot van een biertje, naar het kampvuur. Het programma is heel bewust bescheiden gehouden. “Ik ben op meerdere treffens geweest”, legt Jens uit, “maar vaak waren de programma’s zo druk dat je een strakke planning voor de dag moest maken om alles te kunnen zien wat je interessant vond. Hier heb ik er bewust voor gekozen om het klein te houden. Het gaat tenslotte ook om het samenkomen, het kletsen met elkaar en ervaringen uitwisselen, niet om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk te zien.”

Wie een rondje over de camping maakt, valt het al snel op dat er een enorme verscheidenheid aan reizigers is. Er staan BMW’s met alle denkbare Touratech-accessoires, maar ook zijspannen of kleine 400 cc-machines, zoals de Suzuki DR-Z. Zoveel mensen, zoveel wensen. “Het budget voor een reis kan van persoon tot persoon enorm verschillen,” weet Jens. “Er zijn reizigers die 300 dollar per dag te besteden hebben. Die houden van een beetje luxe, en gaan elke dag uit eten en slapen in een hotel. Maar zo zijn er net zoveel verhalen die het tegenovergestelde vertellen. Een jongen uit Hamburg reisde bijvoorbeeld met een zeer bescheiden budget op een Oostduitse 50 cc Simson Schwalbe scooter van Hamburg naar Cape Town. Uiteindelijk is alles mogelijk, als je maar wilt.” Iedereen die van plan is een lange reis te maken (of gemaakt heeft) is welkom op camping Pfrimmtal in Sippersfeld. En dat hoeft mniet alleen op ene motor te zijn, ook fietsers en camperaars zijn welkom. De eerstvolgende meeting is van 14 t/m 17 mei 2015. Meer informatie daarover vind je op de website.

Lees meer over

BMW Suzuki

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

7 december, 2023

De beste elementen van Suzuki’s GSX-S1000GT en V-Strom 1050? Dan krijg je de nieuwe GSX-S1000GX, de ‘Supreme Sport ...
Eerste test BMW R1300GS

Eerste test BMW R1300GS

26 oktober, 2023

Aan de Wet van de remmende voorsprong doet BMW niet. De R1250GS verkoopt nog altijd enorm goed en pakt op zijn ...
Lezerstest BMW-modellen

Lezerstest BMW-modellen

26 oktober, 2023

Lezerstesten zijn bepaald niet nieuw voor ons, maar deze versie met een brede selectie uit de BMW Motorrad line-up, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-