Nieuws

Werkt Benelli aan een nieuwe dikke toermachine?

De Chinese motorbouwer Qianjiang wil het modelgamma van Benelli flink uitbreiden. Dat werd onlangs nog bevestigd door een foto die stiekem gemaakt werd tijdens een dealerpresentatie in China. Daarop was namelijk de tijdsplanning voor 2020 te zien.

Nu is het een aanvraag tot typegoedkeuring die een tipje van de sluiter oplicht. Zo is onlangs een Grand Tour-achtige motor in het overzicht verschenen, die gebaseerd lijkt op de techniek van de oude Benelli Tre-K 1130. In tegenstelling tot de in Italië ontwikkelde driecilinder, heeft de nieuwe Chinese variant (wel weer een driecilinder) een cilinderinhoud van 1.209 cc en is naar verluid goed voor een topvermogen van 100 kW (136,2 pk).

Helemaal nieuw is de machine overigens niet. Zo verscheen de toermotor al eerder in een aanvraag tot typegoedkeuring (zie foto hierboven). Toen ging het echter om een politie-motor. Dit keer zijn alle toeters en bellen echter  verdwenen, waardoor het aannemelijk is dat we nu met de consumentvariant te maken hebben. Naast het ontbreken van de licht- en alarmsignalen is de motor nu ook uitgerust met ABS en is het gewicht afgenomen van 340 naar 338 kilo. Ook de op de politiemotor nog aanwezige cardanaandrijving is vervangen door een ketting.

Verder is de machine het best te omschrijven als flink aangekleed. Zo is hij naast het nodige kuipwerk, ook voorzien van een complete kofferset, inclusief topkoffer. Voor het design heeft Qianjiang zich schijnbaar laten inspireren door een niet nader te noemen, drie letters tellend Duits merk.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Dainese D-air krijgt update

Dainese D-air krijgt update

30 november, 2023

Dainese is één van de absolute pioniers op het gebied van airbagtechnologie. In 2000 al presenteerden de Italianen ...
KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws