Nieuws

Importheffing voor Japanse auto’s verdwijnt, hoe zit het met de motoren?

Japan en de Europese Unie hebben onlangs een handtekening gezet onder het grootste vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap ter wereld. Daarin is onder meer opgenomen dat een flink aantal importbelastingen lager worden, of zelfs helemaal geschrapt worden. Zo verdwijnt onder meer de importheffing van 10 procent op Japanse auto’s. Maar hoe zit het met de motoren uit het land van de reizende zon?

“Daarvoor geldt hetzelfde”, laat een woordvoerder van Suzuki weten. Goed nieuws dus! Wie zich overigens direct rijk rekent en met een noodgang naar de dealer rijdt om een nieuwe Japanner aan te schaffen, moet echter nog even geduld hebben. De nieuwe afspraken worden namelijk pas in 2019 van kracht.

Beide grootmachten hebben zes jaar gepraat en onderhandeld over de zogeheten JEFTA (Japan EU Free Trade Agreement). De overeenkomst, die ook wel het auto en kaas-akkoord wordt genoemd, is vooral bedoeld om de export tussen beide gebieden een flinke impuls te geven. Japan is daarbij vooral geïnteresseerd in agrarische producten uit Europa. De EU is op haar beurt weer gebaat bij het importeren van Japanse techniek zoals auto’s en motoren.

Het afschaffen van de importheffingen betekent overigens niet direct dat de prijzen van Japanse auto’s en motoren in Nederland per 1 januari 2019 direct met 10 procent omlaag gaat. Dit zal vermoedelijk geleidelijk gebeuren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws