Nieuws

Importheffing voor Japanse auto’s verdwijnt, hoe zit het met de motoren?

Japan en de Europese Unie hebben onlangs een handtekening gezet onder het grootste vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap ter wereld. Daarin is onder meer opgenomen dat een flink aantal importbelastingen lager worden, of zelfs helemaal geschrapt worden. Zo verdwijnt onder meer de importheffing van 10 procent op Japanse auto’s. Maar hoe zit het met de motoren uit het land van de reizende zon?

“Daarvoor geldt hetzelfde”, laat een woordvoerder van Suzuki weten. Goed nieuws dus! Wie zich overigens direct rijk rekent en met een noodgang naar de dealer rijdt om een nieuwe Japanner aan te schaffen, moet echter nog even geduld hebben. De nieuwe afspraken worden namelijk pas in 2019 van kracht.

Beide grootmachten hebben zes jaar gepraat en onderhandeld over de zogeheten JEFTA (Japan EU Free Trade Agreement). De overeenkomst, die ook wel het auto en kaas-akkoord wordt genoemd, is vooral bedoeld om de export tussen beide gebieden een flinke impuls te geven. Japan is daarbij vooral ge├»nteresseerd in agrarische producten uit Europa. De EU is op haar beurt weer gebaat bij het importeren van Japanse techniek zoals auto’s en motoren.

Het afschaffen van de importheffingen betekent overigens niet direct dat de prijzen van Japanse auto’s en motoren in Nederland per 1 januari 2019 direct met 10 procent omlaag gaat. Dit zal vermoedelijk geleidelijk gebeuren.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.