+ Plus

WK Superbike Portimao, Portugal

Alvaro Bautista won in Portimao eindelijk weer eens een wedstrijd. Toch leverde de Spanjaard tijdens de Portugese WK Superbike-ronde weer punten in ten opzichte van Jonathan Rea. De wereldkampioen won twee races en finishte in de slotrace als tweede achter Bautista. Michael van der Mark beklom na een ijzersterke zaterdagrace het podium. Op zondag was hij minder succesvol.

Hoewel er sinds Laguna Seca acht weken waren verstreken, was in Portimao duidelijk dat Alvaro Bautista nog veel last ondervond van zijn schouderblessure. In Amerika werd de Ducati-coureur in de Superpole-race van de sokken gereden door Toprak Razgatlioglu. Na zijn eerdere schuiver in de eerste race bleef Bautista in Laguna zonder ook maar één punt. Zijn achterstand op Jonathan Rea groeide tot 81 punten. In Portimao kwamen daar nog eens tien punten bij, maar zijn overwinning in de slotrace had een grote morele waarde. “Ik zag dat Alvaro een heleboel fouten begon te maken”, verklaarde Rea het feit dat hij de veilige voorsprong van de Spanjaard in de laatste ronde nog kon reduceren tot 0,111 seconde. Dat hij vijf punten inleverde op Bautista, kon Rea niet verontrusten. Vanaf pole heerste de Kawasaki-coureur op zaterdag en op zondag pakte hij in de korte Superpole-race resoluut zijn negende opeenvolgende overwinning op het circuit waar hij in 2008 op een Ten Kate/Honda debuteerde in het WK Supersport. Voor Bautista was zijn kennismaking met het Portugese doolhof er een van frustratie en hoop. Tijdens een eerdere tweedaagse test in augustus gunde hij zijn schouder veel rust en in de derde vrije training op zaterdag ging hij nog eens onderuit. Later kwam hij niet verder dan de zesde startplek. In de eerste bocht moest hij zijn Panigale overeind zetten toen teamgenoot Chaz Davies in het gat dook. Waar Davies knap van de twaalfde naar de tweede plaats reed, vocht Bautista zich van de zeventiende naar de vierde plaats, minder dan 2,5 seconden achter derde man Michael van der Mark. En hoewel Davies zijn excuses aanbood voor zijn inhaalactie in de eerste bocht, was Bautista duidelijk. “Ik ben blij met wat ik heb kunnen laten zien, want in de eerste bocht verloor ik al alle kans op een overwinning of een podium door een actie van mijn teamgenoot. Ik had geluk dat ik Lowes niet raakte en dat ik niet crashte. Met zulke teamgenoten heb je geen vijanden nodig”, maskeerde Bautista zijn frustratie en kwaadheid met een lach. Ook in de Superpole-race kwam Bautista niet ongeschonden door de eerste ronde, maar nadat hij bij het ingaan van de laatste ronde Alex Lowes passeerde, wel tekende hij uiteindelijk voor de tweede plaats. Een paar uur later scoorde Bautista zijn vijftiende racezege van het seizoen,. Na de eerste ronde bezette hij nog de zesde plaats achter Van der Mark, maar de snelheid van de Ducati was een niet te kloppen wapen. Met een van pijn vertrokken gezicht parkeerde hij zijn machine in het parc fermé. “Ik ben zo blij om weer eens te winnen, dat was al heel lang geleden”, vertelde Bautista na zijn eerste overwinning sinds de Superpole-race in Misano in juni. “Het was heel zwaar, want ik voel me nog niet honderd procent. Gisteren had ik veel energie verbruikt om naar voren te komen en daardoor verloor ik in de laatste ronden veel. Ik had veel pijn en ik moest vechten met de machine, want de banden waren versleten.”

Michael van der Mark reed op zaterdag een voortreffelijke wedstrijd. Een tegenvallende tiende startplaats was duidelijk niet het eindpunt, want de Yamaha-coureur bevestigde weer eens dat hij een veel betere racer dan ‘qualifier’ is. Na drie ronden bezette hij al de derde plaats, maar een fantastische inhaalactie buitenom tweede man Chaz Davies in de supersnelle laatste bocht werd niet bekroond met een tweede plaats. Toch was Van der Mark ‘onwijs blij’ met zijn eerste podium sinds zijn overwinning in Jerez. “Eindelijk sta ik weer op podium”, grijnsde Van der Mark. “Het hele weekend worstelden we met de machine en was ik niet tevreden. Wat we ook probeerden, niets werkte. In deze race liep het beter, nadat ik ook goed startte. Ik had een mooi gevecht met Chaz en ik hoopte dat ik tot het einde bij hem kon blijven en dan toe kon slaan. Maar ik had toch iets te veel grip verloren.”
Van der Mark nam weer in de tussenstand de derde plaats van teamgenoot Lowes weer over, maar verloor die weer na een paar angstaanjagende momenten en een zesde plaats in de Superpole-wedstrijd. In de laatste wedstrijd werd de Yamaha-coureur in het gevecht om de zesde plek in de slotronde nog gepasseerd door Ten Kate Yamaha-rijder Loris Baz. “De Superpole-race was niet heel slecht. Het doel was om bij de laatste race verder naar voren te mogen starten en dat lukte. Maar in die wedstrijd voelde ik vanaf de eerste ronde al dat het niet goed was. Ik hing maar achter het groepje (met Lowes, Leon Haslam en Toprak Razgatlioglu, red.). We hadden geprobeerd om grip te vinden en we hadden maar een heel klein dingetje veranderd. We kunnen nog niet achterhalen waarom het zoveel minder ging. Toen ik achter Haslam zat, leek hij langzaam, maar toen ik hem inhaalde was hij weer heel snel. Dat Baz me nog inhaalde… Het was een hele lange race, frustrerend.” Toch wilde Van der Mark niet van een tegenvallend weekend spreken. “Weet je wat het is, als we op zaterdag zevende waren geworden en in de laatste race derde, was iedereen tevreden geweest. Dus vreselijk slecht was het zeker niet.”
In Portimao werd ook bekend dat Van der Mark medio december start in de Acht Uren van Sepang met als teamgenoten Franco Morbidelli en Hafizh Syahrin. “Een beetje bijklussen in de winter”, lachte de viervoudig Acht Uren van Suzuka-winnaar. “Maar eerlijk gezegd, toen ik zag dat die wedstrijd op de kalender stond, leek het me leuk om in december mee te doen. Ik denk dat we een goede motor hebben (een door YART geprepareerde R1, red.) en een sterk team. Tegen Franco heb ik nog gereden in het EK Superstock 600 en Hafizh is altijd snel op Sepang. Ik hoop dat we voor de winst kunnen gaan.”
In de WK Superport-race behaalde alleen Jamie van Sikkelerus een punt. Glenn van Straalen finishte als zestiende en een worstelende Rob Hartog was niet tevreden met de achttiende plaats. Scott Deroue zorgde in het WK Supersport 300 voor Nederlands succes met een fraaie zege. Met 38 punten achterstand op Manuel Gonzalez bezet Deroue nog steeds tweede plaats in de tussenstand.

Lees meer over

Ducati Honda Kawasaki Yamaha

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kawasaki Ninja 650

Eerste Test Kawasaki Ninja 650

reactie(s) - 16 maart, 2023

De Ninja 650 bekleedt als instap sporttoermotor een unieke positie in de motorwereld. De voor 2023 nieuwe ...
Eerste Test Honda XL750 Transalp

Eerste Test Honda XL750 Transalp

reactie(s) - 16 maart, 2023

Zeg Honda Transalp en motorrijders denken direct aan een betrouwbare allrounder die van alle markten thuis is. Toch ...
Eerste Test Kawasaki Z650

Eerste Test Kawasaki Z650

reactie(s) - 2 maart, 2023

Net als zijn sterkere familieleden beschikt de Z650 vanaf dit jaar over tractiecontrole. Verder kreeg de naked ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-