Nieuws

WK Superbike Misano, San Marino

Of het nou in de bedrijfskleur rood of in het ‘gelegenheidsgeel’ is, Alvaro Bautista blijft winnen. In Misano was de Superbike-wereldkampioen in alle races de sterkste. Toprak Razgatlioglu deed wat hij kon met drie podiumplekken, maar was niet bij machte Bautista te verslaan. Of dat volgend jaar wel lukt, is vooralsnog de vraag. De wereldkampioen van 2021 verruilt Yamaha voor BMW.

Hoewel hij in april een Yamaha M1 testte op Jerez besloot Razgatlioglu in samenspraak met zijn invloedrijke manager Kenan Sofuoglu de WK Superbike-paddock niet te verlaten. De Turk tekende een deal met BMW en Sofuoglu, maar ook BMW-racebaas Marc Bongers, lieten al weten grootse plannen te hebben met de M1000 RR, die dit jaar nog geen enkel podium behaalde. Wie bij BMW zijn teamgenoot wordt, is vooralsnog onbekend. Laurens Klein Koerkamp, persoonlijk manager van Michael van der Mark en ook van Garrett Gerloff was op verzoek van BMW ’terughoudend’ over mededelingen betreffende de contracten van zijn rijders. “Ik kan in ieder geval zeggen dat men bij BMW blij is met de feedback van Michael”, aldus Klein Koerkamp. “Maak ik me zorgen? Nee, totaal niet.” Dat betekende volgens Klein Koerkamp echter niet dat Van der Mark op contractverlenging af zou stevenen. “Zo zou ik dat niet interpreteren.”

Klein Koerkamp liet zelfs in het midden of Van der Marks contract zou aflopen. Ook liet hij zich niet uit over eventuele gesprekken met andere partijen. Van der Mark herstelt volgens Klein Koerkamp ‘sneller dan verwacht’. “Hij fietst al weer veel en binnenkort wordt er weer een scan gemaakt, waarna we meer weten over de botgroei. Daarnaast gaat het er ook om dat Michaels spieren weer op peil zijn zodat hij onverwachte dingen op kan vangen.” Van der Mark gaf eerder aan te hopen in het eerste weekend van juli in Donington weer van de partij te kunnen zijn. “Lastig om daar wat over te zeggen”, meende Klein Koerkamp. “Van de kant van het team en van BMW is er geen druk.”
In Misano waren er voor de BMW-rijders ook slechts bijrollen weggelegd, met een achtste plaats van Gerloff in de slotrace als beste resultaat. Van der Mark werd in Misano vervangen door Tom Sykes, de man wiens plek hij in 2021 innam bij BMW. De wereldkampioen van 2013 werd in de zondagmiddagwedstrijd vóór Scott Redding dertiende in een veld van zestien finishers.

Alvaro Bautista startte voor de derde maal vanaf pole en de Spanjaard domineerde in de eerste race zoals hij wilde. Teamgenoot Michael Ruben Rinaldi pakte bij de start direct Toprak Razgatlioglu en voegde in achter Bautista. Met achter hem een onmachtige Razgatlioglu stond de top 3 al na de eerste doorkomst vast. Danilo Petrucci had even de hoop op zijn eerste WK Superbike-podium, maar de Italiaan crashte zes ronden voor het eind, een paar tellen achter Sofuoglu. Terwijl Bautista zijn vierde overwinning in Misano boekte, Rinaldi zijn zesde podium scoorde in twaalf optredens aan de Adriatische kust, de niet blije Razgatlioglu met een tiende opeenvolgend podium een persoonlijk record zette, vertelde Jonathan Rea na afloop dat hij nog nooit zo hard had moeten werken voor een vijfde plaats, 18,5 seconde achter de superieure Bautista.

In de korte Superpole-race kwam het wel tot een serieuze krachtmeting tussen Bautista en Razgatlioglu. Bautista startte sterk, maar Razgatlioglu stak de regerende kampioen brutaal voorbij. Twee ronden later counterde Bautista, maar weer twee doorkomsten verder gaf Razgatlioglu weer het tempo aan; met Rinaldi van dichtbij toekijkend. Vier ronden voor het einde vond Bautista weer een weg langs de Yamaha-coureur en die inhaalactie bleek beslissend. Een ronde later werd de race namelijk gestaakt nadat Petrucci Iker Lecuona van achteren ramde. De Honda-coureur ontbrak ook in de laatste race met een heup- en enkelblessure. Petrucci had geen gelukkig weekend: na de crash op zaterdag raakte hij voor de tweede bocht van de Superpole de Yamaha-teamgenoten Dominique Aegerter en Remy Gardner, die beiden ten val kwamen. Petrucci kreeg voor de actie een – volgens hem onterechte – Long Lap Penalty, waarna hij tijdens zijn inhaalrace negende man Lecuona onderuit reed. Dit maal zonder sanctie.

Om de suprematie van de combinatie Bautista-Ducati nog maar eens te onderstrepen, maakte hij van de laatste wedstrijd een one manshow. Kopstarter Razgatlioglu leidde een rondje, daarna vond Bautista het genoeg. Aan de finish bedroeg de kloof ten opzichte van tweede man Razgatlioglu 8,5 seconde. Geen wonder dus dat de 38-jarige veteraan sprak van ‘een perfect weekend voor ons’.
Rinaldi was in duel met Razgatlioglu om de tweede plaats, maar de Italiaan werd naar eigen zeggen in Razgatlioglu’s slipstream meegezogen en tikte de achterkant van diens Yamaha aan. Rinaldi kwam hard ten val, waarna Axel Bassani naar zijn eerste podium van het seizoen reed. Hij had 1,8 seconde voorsprong op de hard vechtende Rea. De zesvoudig wereldkampioen sprokkelde met twee vijfde plaatsen en een vierde plaats (op 20 seconden van Bautista) weliswaar naarstig punten, maar heeft inmiddels 169 punten achterstand op Bautista. Diens crash in de Superpole-race in Mandalika blijft vooralsnog zijn enige ‘nul’ in vijftien wedstrijden – de overige veertien won de Spanjaard.

In de Supersport-klasse won Nicolo Bulega op zaterdag voor Stefano Manzi, maar werd op zondag in een rechstreeks gevecht geklopt door zijn landgenoot. Manzi’s eerste overwinning van het jaar betekende ook de honderdste Supersportzege voor Ten Kate Racing. Glenn van Straalen had weinig geluk in Misano. Na een vijfde trainingstijd viel Van Straalen op zaterdag direct na de start terug naar de negende plaats, om uiteindelijk als zevende te finishen. Op zondag zat hij in de kopgroep toen hij geraakt werd door Federico Caricasulo, die na een fout met weinig beleid terugkeerde op de baan. Van Straalen kwam ten val, Caricasulo kreeg een Long Lap Penalty voor zijn actie.
Jeffrey Buis startte in de Supersport 300 vanaf pole, maar kon die startplek niet omzetten in veel punten. In de eerste race kwam hij niet verder dan de elfde plaats, op 1,7 seconde van winnaar Bruno Ieraci. Zijn teamgenoot Loris Veneman finishte drie plaatsen achter hem. In de wedstrijd op zondag voerde Buis enkele malen het veld aan, maar vijf ronden voor de finish werd hij in het gedrang geraakt en crashte. De 16-jarige Veneman reed naar een voortreffelijke vierde plaats.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Moto Guzzi Stelvio

Eerste Test Moto Guzzi Stelvio

15 november, 2023

Hij heet gewoon Stelvio. Moto Guzzi laat het achtervoegsel V100 achterwege, ook al is het motorblok van de V100 ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-