+ Plus

Producttest 9 allround textielcombi’s

Gunstig geprijsde textielpakken die niet alleen ademen, maar ook wind en water buiten houden. Kan het? Wij zochten het voor je uit in deze test waarin negen textielpakken met een prijskaartje tot 400 euro het tegen elkaar opnemen.

Niets kan een lekker ritje op de motor zo verpesten als nat en rillend op de machine te moeten zitten. Aan de andere kant is het ook geen pretje om bij woestijnachtige temperaturen in je eigen zweet gaar te koken op de motor. Gelukkig zijn beide situaties te voorkomen met de juiste kleding. Of op zijn minst wat dragelijker te maken. In dat opzicht hebben textielpakken, als alternatief voor de lederen motorkleding, zich behoorlijk weten te vestigen als ideale uitkomst voor uiteenlopende weersomstandigheden. De allrounders combineren comfort en veiligheid in zomer en winter, in zon en regen. Dat is tenminste de gemene deler aan de top van het segment. Slagen de pakken aan de gunstige kant van het prijssspectrum ook in deze evenwichtsoefening? Een vraag die zeker bij jongeren en heropstappers – die net een viercijferig bedrag hebben uitgegeven voor rijbewijs en machine – op de lippen brandt. Is een goed pak van minder dan 400 euro mogelijk, of is dit per definitie een gevalletje van goedkoop is duurkoop? Hoewel het testresultaat tweeledig is, bestaan ze wel: gunstig geprijsde pakken die niet alleen veilig zijn maar je ook droog houden. Zelfs als het met bakken uit de hemel komt.

Geteste textielpakken:

Modeka Aeris/Lonic       € 349,80
Macna Epitude/Iron       € 389,90
Held Zorro/Vader            € 329,90
iXS Tour ST/Tallin             € 369,90
Bering Freenwich/Dusty              € 399,80
Büse Torino        € 379,90
Jofama Neptune/Nep    € 278,00
Louis Probiker/Fastway € 299,98
Polo DXR Tour 2.0            € 279,98

ZO TEST MOTOPLUS

Veel moeite voor een kleine tabel. De pakken moeten zo veel mogelijk onder identieke, reproduceerbare omstandigheden vergeleken worden. Daarom hebben we het textiel niet alleen op de motor, maar ook in het laboratoriumomstandigheden op de proef gesteld.

Voor de praktijktest zijn de pakken begin dit jaar uitgebreid getest in Zuid-Frankrijk. Lenteachtige omstandigheden met temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius stelden ons in staat een duidelijk beeld de krijgen van de dagelijkse bruikbaarheid. Dit is later aangevuld met proefritten in het midden van de zomer, toen de temperatuur een flink stuk boven de 30 graden steeg. Hierbij werd snel duidelijk welke pakken fungeerden als mobiele sauna en welke fabrikanten de ventilatie wel op orde hadden. De machines waarop de proeven uitgevoerd werden kwamen uit het testpark. Zodoende reden we rond op de Aprilia Shiver 900, BMW R1250GS, Honda Fireblade, KTM 790 Duke en Triumph Street Triple RS.
De weersbestendigheid werd met behulp van onze tuinslang getest. Elk pak moest vijf minuten ononderbroken regen doorstaan voordat de waterstraal gedurende een minuut werd gericht op kwetsbaarheden als ventilatieopeningen en ritsen. Of een pak het helemaal droog hield was in de meeste gevallen na één minuut al zichtbaar. Tot slot zijn de protectoren getest op de testbank van Sas-Tec. Bij ieder onderdeel is gebruikgemaakt van een uitvoerig testprotocol bestaande uit meerdere criteria, die aan het eind zijn aangevuld met tal van persoonlijke observaties, evenals plus- en minpunten van de verschillende testrijders.

Lees meer over

BMW Honda Triumph

Gerelateerde artikelen

Compacttest Honda CB750 A2

Compacttest Honda CB750 A2

25 april, 2024

Honda’s CB 750 Hornet met 48 pk. De budgetkraker in de middenklasse veroverde afgelopen jaar zelfs de harten van ...
Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Eerste Test Honda Fireblade

Eerste Test Honda Fireblade

28 maart, 2024

Eind jaren 90 omvatte de elektronica op superbikes zoals de Fireblade amper meer dan een paar sensoren en kabeltjes ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-