+ Plus

Producttest 10 paar adventure laarzen

Het terrein in, over keien en stenen, over onverharde pistes of liever toch op het asfalt – adventure motorlaarzen moeten geschikt zijn voor reizen zonder grenzen en je helpen om je eigen motorhorizon te verbreden. We vergelijken tien paar van deze laarzen met verschillende concepten met elkaar.

Avontuur is voor de meeste motorrijders een vrij abstract begrip, maar als bijvoorbeeld Touratech-baas Herbert Schwarz weer eens de wijde wereld in trekt om zelf reisproducten te testen, wordt dat beslist geen koffieritje. Rivierdoorwadingen, modderpistes, bergbeklimmingen per motor; niets is te gek. Op een van die hardcore-trips had hij gezelschap van de Destino-laarzen, een nieuw adventure-concept met een binnenschoen. Die constructie moet de veiligheid verhogen (en kennen we natuurlijk al jaren van de veel sportievere crosslaarzen) en door de vaste rubberzool kun je de binnenschoenen onderweg als het moet ook nog als noodschoenen gebruiken om snel even wat boodschappen te halen of om naar een restaurantje te wandelen. Eigenzinnig en tijdens extreme reizen misschien wel echt heel handig. Maar de alledaagse praktijk is voor het gros van ons motorrijders niet een spannende rit op Madagaskar en dan blijft er voor dit opvallende concept nog maar een omschrijving over: een tikje omslachtig.
Avontuur kan namelijk ook betrekking hebben op de stedelijke jungle. Op vakantie per ongeluk wel eens in de avondspits van Milaan verzeild geraakt? Met een volgepakte allroad met zijkoffers tussen de file door gelaveerd? En dan ook nog met korte benen misschien? Geen kattenpis, dat vraagt om resoluut handelen en tegelijkertijd om een goed ontwikkeld gevoel voor het rem- en schakelpedaal. Onder deze omstandigheden komen de Italiaanse stappers van Stylmartin goed tot hun recht. Maar als gecamoufleerde sportieve toerlaarzen moeten ze echter al snel passen op de meer avontuurlijke trips, die hun Touratech-collega bij voorkeur onderneemt. Te soft en kwetsbaar. Het is dus lastig om vast te stellen tegen welk avontuur een adventure-laars precies opgewassen moet zijn. Dat is ook de reden waarom ons eisenpakket voor deze test in die zin niet op alle vlakken vastomlijnd is. Of de ‘city-Indiana-Jones’ nu met zwaar terreingeschut de files te lijf gaat of dat de onbezorgde offroad-rijder nu met licht schoeisel de wijde wereld in trekt, is ons om het even.
Dat geldt echter niet voor de concrete beoordeling van de tien geteste laarzen in de deze test. Voor hen hebben we het volgende gebruiksprofiel opgesteld, waar een adventure-laars in ieder geval aan zou moeten voldoen: weersbescherming middels membraan, hoog draagcomfort ergo toercapaciteiten, voldoende protectie en grip voor offroad-gebruik. Of de gebruiksverhouding straat/terrein op 80/20, 70/30, 60/40 of 50/50 ligt, is afhankelijk van het gekozen concept, al naar gelang zwaartepunt zijn er in beide disciplines punten te verdienen. Realistisch is echter dat een avonturier, die tijdens een reis ongeveer de helft van de tijd in onverhard terrein rijdt, hoe dan ook voor een echte offroad-laars kiest. En dat je bij een offroad-aandeel van minder dan 20 procent ook net zo goed met een robuust uitgevoerde toerlaars uit de voeten kunt. Dat hebben we de diverse fabrikanten uiteraard ook voorgelegd bij de aanvraag van testlaarzen, en we hebben het vervolgens aan hen overgelaten welke laars ze voor deze test wilden afvaardigen. De prijs speelde dit keer overigens geen rol, want anders dan in de categorieën offroad- en toerlaarzen is het aanbod in het crossover-genre ‘adventure’ tot nu toe nog behoorlijk bescheiden. Vreemd natuurlijk, aangezien adventure-motoren als de BMW GS, Honda Africa Twin, KTM Adventure, Triumph Tiger en Suzuki V-Strom echte bestsellers zijn. Dan zou je verwachten dat de vraag naar bijpassende laarzen minstens net zo groot zou zijn. In de catalogi van kledingfabrikanten duikt het begrip ‘adventure’ ondertussen in ieder geval steeds vaker op, een teken van de groeiende populariteit. Aan de andere kant is het ook een lastige opgave om een echt bijpassend concept te ontwikkelen, dat ook in de praktijk nog eens goed uit de verf komt. In de test loopt de bandbreedte in ieder geval flink uiteen, van een van een membraan voorziene normale offroad-laars tot nieuwe sluitsystemen en tot dusver in de motorwereld onbekende zoolconstructies.

Alhoewel niet ieder nieuw concept, zoals bijvoorbeeld de systeemlaars van Touratech, voor de volle honderd procent weet te overtuigen, zijn de pogingen om nieuwe paden te bewandelen en de horizon van de laarzenmarkt te verbreden zondermeer moedig te noemen. Zoals al gezegd: het maakt nogal een verschil of je naar Milaan of Madagaskar rijdt. Ken je reisdoel en probeer het juiste concept voor jouw gebruiksdoeleinden er uit te filteren. Daar kunnen de gedetailleerde productbeoordelingen op deze pagina’s je hopelijk bij helpen. Jammer is wel dat in een aantal gevallen met de verwerking van het zo belangrijke klimaatmembraan een loopje is genomen. Bij de natte test bleken slechts twee van de tien kandidaten (Büse en Daytona) volledig waterdicht. De aanduiding ‘crossover’ impliceert uiteraard het sluiten van compromissen, maar met natte voeten kent avontuur wel zo zijn grenzen. Hoe breed de horizon inmiddels ook is: dit is echt nog een verbeterpuntje!

Lees meer over

BMW Honda Suzuki Triumph

Gerelateerde artikelen

Compacttest Honda CB750 A2

Compacttest Honda CB750 A2

25 april, 2024

Honda’s CB 750 Hornet met 48 pk. De budgetkraker in de middenklasse veroverde afgelopen jaar zelfs de harten van ...
Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-