+ Plus

Preview Supermotocross Gelsenkirchen

Op een uurtje rijden van de Duitse grens – in de overdekte Veltins-Arena in Gelsenkirchen waar normaal Schalke 04 voetbalt – wordt zaterdag 8 oktober de eerste Monster Energy SMX Supermotocross verreden. In deze stadioncross rijden de fabrieken in teams tegen elkaar en KTM, Husqvarna, Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki en TM hebben allen drie toprijders geselecteerd voor deelname in deze première.

We kennen stadioncrossen en we kennen teamcrossen als de MX of Nations. In de SMX Supermotocross combineert Youthstream beiden, waarbij de teams gevormd worden door drie fabrieksrijders van één merk. En wat voor rijders, want met name KTM en Husqvarna laten de crème de la crème uit Amerika overkomen. Voor KTM starten Ryan Dungey en Marvin Musquin; de derde rijder in het KTM-team is Jeffrey Herlings. En ook Husqvarna haalt met Jason Anderson en Zach Osborne twee Supercross-toppers naar Gelsenkirchen, met Max Nagl als derde rijder.
Maar ook de teams van Honda, Yamaha en Suzuki mogen er zijn. Honda start met Tim Gajser, Gautier Paulin en Evgeny Bobryshev. Yamaha heeft Romain Febvre, Benoit Paturel en de Amerikaanse crack Justin Barcia ook een heel sterk team, terwijl Suzuki de GP-rijders Jeremy Seewer, en Arminas Jasikonis aanvult met de Amerikaan Jake Weimer. Samen met het TM-team (rijders nog onbekend) en drie nog onbekende wildcard-rijders die samen ook één team vormen, staan er dus 24 rijders aan de start en die mogen zelf weten op welke machine ze starten: een twee- of viertakt tussen 245 en 450 cc.
De startvolgorde wordt bepaald door een Superpole: een wedstrijd over 2 ronden tussen zeven rijders (van elk team één). Het team dat de Superpole wint mag als 1, 9 en 17 naar het hek. Het tweede team heeft de startplaatsen 2, 10 en 18. Het wildcard-team doet niet mee aan de Superpole en gaat als 8, 16 en 24 naar de start.
Gedurende de avond worden er drie SMX-wedstrijden verreden, waarbij de uitslagen van de drie teamrijders steeds bij elkaar worden opgeteld en het team dat ana het eind van de avond met de minste punten heeft, wordt winnaar van deze eerste Monster Energy SMX Supermotocross. En dat is trouwens niet alleen voor de eer, want het winnende team gaat met € 50.000,- naar huis. De tweede plaats is goed voor 30.000 euro en nummer drie krijgt 20. En dezelfde bedragen zijn er ook voor het individuele klassement beschikbaar; de beste rijder van de avond steekt in Gelsenkirchen dus ook 50.000 euro in de zak.
Het hele avondprogramma duurt vier uur, de SMX-wedstrijden worden aangevuld met een SMX125 cc race en een Yamaha YZ125 Cup-wedstrijd waarin de snelste Yamaha YZ125-rijders van Europe tegen elkaar zullen uitkomen. Daarnaast is er een freestyleshow om het publiek te vermaken.
In de Veltins Arena zijn 45.000 zitplaatsen beschikbaar. Via www.mxgp.com zijn de kaarten te bestellen. Er zijn kaarten beschikbaar vanaf € 50,- voor volwassenen en € 35,- voor kinderen tot 12 jaar.

Lees meer over

Honda Kawasaki Suzuki Yamaha

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-