Nieuws

Producttest bluetooth communicatiesystemen

Cardo of Sena luidt meestal de vraag. Cardo of Sena luidt meestal ook het antwoord wanneer het om communicatiesystemen gaat. Beide fabrikanten hebben inmiddels een breed scala aan communicatiesystemen voor iedere portemonnee in het productportfolio en treffen elkaar daarom in deze tweestrijd verdeeld over drie prijsklassen.

Natuurlijk, de keuze aan communicatiesystemen is net zo groot als het eisenpakket van de motorrijders die ze gebruiken. Alleen al de voornoemde fabrikanten bieden legio verschillende systemen aan, en dan hebben we het nog niet eens over de enorme hoeveelheid andere merken die zich ook op het headset pad begeven. Verderop in deze test vind je daarom ook een klein overzicht van andere innovatie producten. Vanwege het praktische aspect van deze vooral op de praktijk gerichte strijd, concentreren wij ons echter op het duel der giganten in de communicatiesector: Cardo en Sena.

Beide fabrikanten hebben hun portfolio’s de afgelopen jaren ingrijpend herzien, en hoewel er nog steeds oudere systemen verkrijgbaar zijn, is deze test uitsluitend gewijd aan de nieuwste generaties. Dit resulteert enerzijds in drie verschillende prijscategorieën, en anderzijds in drie verschillende behoefteprofielen. Categorie 1 noemen we ‘instap’, eenvoudigweg omdat de apparaten betrekkelijk weinig kosten en in vergelijking ook relatief weinig kunnen. In de praktijk blijkt dat voor velen echter voldoende en voor sommige motorrijders zijn deze systemen simpelweg precies goed. Wil je wat meer, dan biedt de ‘middenklasse’ categorie wellicht uitkomst: deze is iets duurder, maar biedt ook meer mogelijkheden. Categorie 3 tenslotte, voldoet aan alle wensen en behoeften van de motorrijder met high-end functies als onder meer mesh, maar daar betaal je dan ook voor. Maar voor nu: heren maak u klaar voor de strijd!

ZO TESTEN WE

Ik praat, jij hoort? Helaas is het niet zo eenvoudig. Eerst moeten de sets worden ingebouwd, eventuele updates worden uitgevoerd, de smartphones worden gekoppeld en de onderlinge verbinding tot stand worden gebracht. Daarna hangt het succes van de onderlinge communicatie af van zaken als een intuïtieve bediening, het bereik en de stabiliteit van de toestellen, de helderheid van de spraakoverdracht en andere criteria. Deze en andere factoren namen we dan ook mee in de beoordeling!

Zestienhonderd meter bereik? Onbelangrijk bij de communicatie tussen bestuurder en passagier, maar verder wel. Knoppen, app of spraakcommando’s voor bediening? Er is hier geen sprake van beter of slechter, wel van anders en persoonlijke voorkeur. In deze test zijn er daarom een aantal aspecten die we niet op een beoordelende manier met elkaar vergelijken, maar alleen verduidelijken. Andere, objectief meetbare waarden daarentegen beslissen over victorie of nederlaag en worden meegenomen in het uiteindelijke oordeel. Onder andere accutijd, audiokwaliteit en, in het bijzonder bij de duurdere systemen, het bereik. Sommige fabrikanten doen graag zeer optimistische uitspraken over de reikwijdte, maar bergpassen en straten in een stad zijn absoluut niet te vergelijken met een vlak, onbebouwde terrein. Daarom testen wij alle toestellen niet alleen op een lange, rechte weg, maar kijken we ook wat er gebeurd wanneer er storende elementen zoals bomen, auto’s en heuveltoppen om de hoek komen kijken. De geluidskwaliteit beoordelen we aan de hand van een gestandaardiseerde frequentieanalyse, en daarnaast kijken we ook naar het deelnemen aan en de bruikbaarheid in een groep. De beoordeling geschiedt daarbij aan de hand van een vooraf duidelijk gedefinieerde puntenschaal.

Gerelateerde artikelen

Compacttest Honda CB750 A2

Compacttest Honda CB750 A2

25 april, 2024

Honda’s CB 750 Hornet met 48 pk. De budgetkraker in de middenklasse veroverde afgelopen jaar zelfs de harten van ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-