Toeren

De Groningse Wierden

De Groningse Wierden zijn minder bekend dan de terpen in Friesland, maar zeker de moeite waard. MotoPlus zette een leuke toertocht uit langs deze wierden. De startplaats is op de parkeerplaats bij café J&A aan de Hoofdstraat Winsum 2b in Winsum (www.cafejena.nl). Vanaf Winsum rijden we langs het Winsumerdiep naar Onderdendam en komen langs het beeld ‘Het Jagertje’. Vroeger werden de schepen hier voortgetrokken door ‘scheepsjagers’. In het beeld is een oud-Groningse spreuk opgenomen: ‘Dij zien vraauw laif het, holdt heur veur ogen, zee schipper en dee heur in lien’. Vrij vertaald: ‘Wie zijn vrouw lief heeft houdt haar in het zicht, zei de schipper en deed haar aan de lijn’.
Vanaf Onderdendam rijden we richting het noorden en komen in het wierdedorp Warffum, met 5,75 meter de hoogste wierde van Groningen. Via Rottum en Kantens komen we in Middelstum. Vanaf de Molenweg kun je hier goed zien dat de wierde gedeeltelijk is afgegraven. Lellens is de volgende plaats (en tevens weer een wierdedorp) onderweg naar Ten Boer. Door het dorpje Westerwijtwerd gaan we naar Fraamklap, waar we over het jaagpad naar Onderdendam rijden. Via Adorp en wierdedorp Oostum rijden we door naar Granwerd waar de terrastip is bij eetcafe ’t Woaterborgje, (het waterhuisje) aan de Hunzeweg bij de molen.
Aduarderzijl en Feerwed zijn de dorpen voor we in Ezinge komen en langs het Museum Wierdenland rijden. Daar is een mooie tentoonstelling met veel informatie over het Groningse Wierenland. Na Saaksum en Oldehove rijden we naar Den Ham en Niehove, beide ook wierdedorpen. Rijdend in noordelijke richting komen we door Leens en dat ligt samen met het oostelijk gelegen Tuinsterwierde op een rij wierden. Via Klein Huisjes komen we in Eenrum, de volgende in de rij wierdedorpen in Groningen. En de wierde Groot Maarslag is de laatste in deze Roadbook-tour, voor we via Schouwerzijl terug zijn in Winsum.

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Groningen Nederland
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-