+ Plus

VTR Customs BMW Willoughby 65

Wat hebben we daar aan de lijn? Een kleine BMW, die lang onder de radar met de stroom mee zwom, maar nu als een wilde roofvis over het land jaagt? Inderdaad! Deze BMW R65 van VTR Customs is nogal schizofreen.

Hollywood-ster Rock Hudson ziet er verdomd goed uit als hij halverwege de jaren zestig in de rol van Roger Willoughby achter de vrouwen aanzit. In de comedy ‘Man’s Favorite Sport’, in Nederland uitgebracht onder de veelzeggende titel ‘Een vrouwtje aan de haak’, wordt een autoriteit op het gebied van vissen, die zelf eigenlijk helemaal niet kan vissen, de speelbal van verliefde vrouwen. De prachtige muziek van Henry Mancini matcht misschien niet helemaal met het onderwerp, maar het romantische samenspel tussen de hoofdrolspelers is, ondanks de vele stereotypen, toch lekker onderhoudend, net als deze door de film geïnspireerde BMW. Hij heet ‘Willoughby 65’ en dat vormt meteen een bruggetje naar Dani Weidmann. Die werd namelijk in 1965 geboren en is eigenaar van een prachtige motorzaak aan de Zürisee. Geen gestrikte Amerikaanse macho, maar meer een eigenwijze Zwitserse dwarsdenker. Dani en zijn team van VTR Customs staan bekend om hun gewaagde boxer-ombouwprojecten. Maar deze Willoughby is anders, want hij is niet te koop. En dat is op zijn minst bijzonder, want aan zo’n machine kun je tegenwoordig goed geld verdienen. Dat laat Dani echter koud, aangezien zijn R65 uit 1982 hem zo ongeveer als maatwerk op het lijf is gesneden. En zoiets doe je natuurlijk niet weg. Zijn bike is sinds de ombouw de trotse drager van 850-zuigers, Keihin-vlakschuif-carburateurs, gemodificeerde cilinderkoppen, een speciale uitlaat, Öhlins-uitlaat, een slank kontje met leren zadel en handgeschilderde decoratie.
De lijst met kleine specialiteiten is bij deze enorm gedetailleerd uitgevoerde machine haast eindeloos lang. Ze hebben deze in basis bescheiden motorfiets omgetoverd in een roofzuchtige apparaat, waaraan je de pit nauwelijks afziet. De looks stralen namelijk een haast idyllische romantiek uit. Leren riempjes drukken een ouderwetse vishengel stevig tegen het frame, terwijl de houten peddel aan de andere zijde aan een spetterende namiddag aan zee doet denken. En de met de hand gegraveerde vishaak in de tankdop en de met leer omwikkelde hendels doen ook al denken aan zo’n lekker lome zomerdag.

Maar achter het hemelse blauw, het nostalgisch aandoende zadel en de van iedere ambitie gespeende Firestone-banden gaat een klein beest schuil. De R65 is voorzien van gefreesde RRT-voetsteunen, een radiale rempomp, door de racerij geïnspireerde uitlaatbochten en heeft een zeer korte overbrenging. In combinatie met de geslonken afmetingen en het oppepkuurtje voor het motorblok “hangt het ding heel brutaal aan het gas en wil hij graag op het achterwiel”, zo verzekert VTR-monteur Marcello ons grijnzend. Net als de ogenschijnlijk argeloze Roger Willoughby in de film is deze machine zijn vuige fantasie nauwelijks aan te zien. Een wolf in schaapskleren. Of, om in stijl te blijven: een volwassen roofvis in het schubbenkleed van een haring. Natuurlijk heeft niemand per se een ombouw in zogeheten ‘brat style’ nodig om naar zijn bootje te rijden. Maar deze verbouwde BMW is een statement op zich. Het herinnert je er aan dat een dag aan boord van een visserssloep nooit zo spannend wordt als een dag in het zadel van deze ‘Sixty Five’. ‘Man’s Favorite Sport’, zoals de film met Rock Hudson heet? De VTR Willoughby 65 is daar het glasheldere antwoord op!

Lees meer over

BMW

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Eerste Test BMW CE 02

Eerste Test BMW CE 02

29 februari, 2024

Het is geen motor, maar ook geen scooter. Nee, de elektrische CE 02 van BMW is een heuse ‘eParkourer’: een ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-