+ Plus

Test 9 toersportieve integraalhelmen

De waarheid ligt in het midden, zoals het gezegde luidt. Ook in het geval van deze producttest, waarbij we op zoek gaan naar de juiste mix van twee werelden: wie brengt het beste compromis tussen Spartaans sportief en het ultracomfort van een systeemhelm? Negen helmen gaan de strijd met elkaar aan!

High-end, toer en sport: eigenlijk heel heldere voorwaarden voor de deelnemers aan deze producttest. Toch blijkt het verenigen van dergelijke eigenschappen in één en dezelfde helm in de praktijk helemaal zo eenvoudig nog niet. Het zijn immers twee heel verschillende werelden die moeten worden bediend. Een sportieve pasvorm aan de ene kant bijvoorbeeld, tegenover een binnenvoering die ook na uren rijden nog lekker comfortabel aanvoelt. Of een zo laag mogelijk gewicht ten gunste van de sportiviteit versus een rijke uitrusting met bijvoorbeeld een in hoogte verstelbaar zonnevizier of oppompbare wangkussens. Zeker geen één-tweetje, een dergelijke spagaat, en alleen al daarom hebben we de fabrikanten een behoorlijk ruime mate aan financiële speelruimte gegeven: tot achthonderd euro mochten de deelnemers kosten. Het (additionele) eisenpakket betrof verder nog dat het een integraalhelm moest zijn, ECE-certificering uiteraard, toer georiënteerde uitrusting en sportieve constructie/pasvorm.
Uiteindelijk durfden negen fabrikanten de confrontatie met elkaar aan te gaan en stuurden de in hun ogen beste sportieve toerhelm uit het eigen gamma (in verschillende maten) op. Twee exemplaren daarvan maken hun opwachting op de openbare weg voor het praktijkdeel van de test: een bochtenrijk passenparcours, snelle rechtuittest en natuurlijk de klassieke dagelijkse praktijkonderdelen. Het restant van de helmen mocht zich in het laboratorium melden voor de schokdempingtest (schokabsorptietest). Na het doorlopen van de dit omvangrijke protocol ontstaat vervolgens een overzichtelijke ranglijst met de behaalde punten bij de verschillende criteria. Zo krijg je niet alleen helder beeld welke helm het sportieve toerconcept het best in de praktijk vertaalt, maar ook dat deze echt veilig is.

We gaan nog heel even wat dieper in op wat een ‘sportieve toerhelm’ nu eigenlijk precies is. Zoals net al aangestipt, sportiviteit en toer zijn op bepaalde vlakken elkaars tegenpolen. Toch hoeven beide aspecten helemaal niet in elkaar vaarwater te zitten. Wat we verwachten is een helm met een strakke pasvorm, aangename polstering/voering, zonnevizier, de mogelijkheid tot het monteren van een getint vizier, een relatief laag gewicht en op comfort gericht extra’s. Daarbij moet de helm ook aerodynamisch gezien zijn mannetje staan. Ofwel stabiel in de rijwind liggen, ongeacht de snelheid, ook bij een blik over de schouders. Bovendien moet de windruis zo laag mogelijk zijn.
Toegegeven, dat is een behoorlijk breed eisenpakket en zeker niet eenvoudig om dat allemaal onder één paraplu te vangen. Des te verheugender is het gegeven dat alle fabrikanten daar op de één of andere manier toch behoorlijk goed in zijn geslaagd. Ongeacht of het nu een helm van drie- of vijfhonderd euro betreft. Natuurlijk is er het klassieke prijs-kwaliteitsverschil, toch zijn de goedkopere helmen uit de test zeker niet per definitie minder goed als de dure.
Buiten mededinging onderwierpen we daarnaast nog een tiende deelnemer aan het testprotocol: een nep Arai. Dat je voor zeven tientjes niet veel mag verwachten, moge duidelijk zijn. Wat dat betreft is het al opmerkelijk dat de helm de schokdempingtest op het eerste oog gewoon succesvol volbrengt. Aan de buitenzijde zijn nauwelijks sporen van de valproef te vinden, aan de binnenzijde echter zitten duidelijke breuken in de EPS-schaal. Aangezien deze schaal voor de eigenlijke demping zorgt, kunnen de breuken bij een impact in extra belastingpieken resulteren, met alle risico’s van dien. Na de valproef dus direct de prullenbak in met dit inferieure hoofddeksel. Al zou de nep Arai eerlijkheidshalve al voor de test de prullenbak in moeten. Enerzijds omdat de helm niet van de wettelijk verplichte ECE-markering is voorzien en dus helemaal niet op de openbare weg gedragen mag worden, anderzijds omdat het van meet af aan onmogelijk bleek om de helm überhaupt op te zetten, omdat de binnenvoering zich niet in de helm liet bevestigen. Toch op zoek naar een goedkope helm? Ze zijn er al voor rond de honderd euro. Die zijn door onafhankelijke instituten getest, gehomologeerd voor de openbare weg en in alle opzichten veruit beter dan deze China-nepper.

De winnaar op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding is de € 399,95 kosten HJC RPHA 70. De Koreaanse helm geeft slechts één puntje toe op testwinnaar Shoei (€ 499,95), maar kost beduidend minder. De RPHA 70 is voor dit jaar overigens iets vernieuwd, technisch gezien zijn vooral de buitenschaal, akoestiek en ventilatiemogelijkheden opgewaardeerd. De Japanse Shoei GT-Air II kreeg voor dit jaar een groter zonnevizier, extra vergrendelstanden van het vizier en een aangepaste positie van de kinriem. Aanpassingen die zijn vruchten hebben afgeworpen, met 87 van de in totaal honderd te behalen punten trekt Shoei de overwinning naar zich toe.
Wat geen rol speelde in het eindoordeel, zo blijkt uit de posities één tot en met drie, is de kinriemsluiting. Zo is winnaar GT-Air II voorzien van een ratelsluiting, terwijl HJC op een traditionele dubbel-D-sluiting vertrouwt. Opvallend, bij X-Lite krijg je afhankelijk van de gekozen uitvoering een dubbel-D- of ratelsluiting. Uiteindelijk werden de volgende criteria met punten beloond: schokdemping, afwerking en uitrusting, pasvorm en draagcomfort, praktijk rijden en gewicht. Wat de sterke en zwakke punten zijn van de afzonderlijke deelnemers, lees je op de volgende pagina’s.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.