+ Plus

Roadbook-tour Gaasterland

Vlak weliswaar, maar dat betekent niet per definitie dat je er met de motor niet de nodige fun kunt beleven. Integendeel, deze roadbook-tour door het Friese Gaasterland (Gaasterlân voor intimi) laat je kennismaken met de mooiste stukjes van deze noordelijke provincie. It giet oan!

De start van deze roadbook-tour is bij Hotel Lemmer, een voormalige masten- en zeilmakerij aan de rand van het centrum van de gelijknamige plaats. Net buiten deze plaats aan het IJsselmeer kom je langs het Ir. D.F. Woudagemaal, dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het droog houden van Friesland. Dit grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld is zelfs tot op de dag van vandaag nog van belang voor de Friese waterhuishouding.
Ten zuiden van Stavoren kom je langs het Roode Klif (Reaklif), waar je een mooi uitzicht hebt over het vlakke Friese land en het IJsselmeer. Op een grote steen staat de tekst “leaver dea as slaef” ter nagedachtenis aan de slag bij Warns in 1345. Wanneer het flink waait, zijn aan de andere kant van de dijk regelmatig kite-surfers aan het werk, die soms werkelijk adembenemende kunsten uithalen.
Langs de boorden van het IJsselmeer gaat het verder richting één van de Friese elf steden: Stavoren. Het bekende vrouwtje staat daar nog altijd met haar beide benen op haar sokkel in de haven.

Het wordt tijd voor een pauze en dat kan prima op de Markt in Workum, bijvoorbeeld bij Hotel/Restaurant De Gulden Leeuw. Het is een gezellig plein met de waag en het voormalige gemeentehuis van Workum. En kunstliefhebbers opgelet, een stukje verderop is het Jopie Huisman Museum gevestigd, waar werk van deze bekende Friese schilder is te zien.
Makkum vormt het meest noordelijke punt van de route. Voor je daar bent, passer je eerst nog vele prachtige bruggen, die met name met mooi weer vaak worden geopend. Het gros van de plaatsnamen staat zowel in het Nederlands als in het Fries aangegeven, het blijft immers een trots volk. Vaak wordt je bij het uitrijden van een dorp ook uitgezwaaid met de bekende woorden van Piet Paulusma: ‘Oant sjen’. De Friese taal loopt wat dat betreft als een rode draad door de rit. Op een bepaald moment stuiten we bijvoorbeeld op de volgende tekst: ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries’. Het schijnt dat jezelf pas een echte Fries mag noemen, wanneer je deze zin goed kunt uitspreken. Zover zijn we nog niet, maar op weg naar HCR Teernstra in Balk, het tweede MotoPlusPunt van vandaag, hebben we nog even tijd om rustig in de helm te oefenen. Bij het café hebben ze een mooi terras aan de vaart dat uitzicht biedt op de vele bootjes die door Balk varen. Dit gaat niet altijd even goed, wat dan soms weer hilarische situaties oplevert.
Tijdens het laatste stuk van de route heb je bijna constant zicht op de betonnen toren van Spannenburg. Niet direct het meest fraaie bouwwerk van Friesland, maar met zijn hoogte van 145 meter wel de hoogste. Na een bocht om het Tsjûkemar eindigt de route weer in Lemmer, bij de McDonalds om precies te zijn. Heb je je gastronomische drempel iets hoger liggen, dan rij je gewoon een stukje door tot in het gezellige centrum!

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kove 450 Rally

Eerste Test Kove 450 Rally

18 juli, 2024

Anderhalf jaar geleden debuteerde het Chinese Kove uit het niets uitstekend in de Dakar Rally. De tweede rally ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-