Nieuws

Roadbook-tour Den Bosch

Het 2024-motorseizoen is langzaam maar zeker aan het ontluiken, tijd daarom voor de eerste roadbook-tour van het jaar. En die brengt ons naar Brabant, waar we een prachtige, bijna 140 kilometer lange lus rondom Den Bosch rijden. Een rondje door het land waar het leven goed is, zo wordt door Brabantse tongen beweert. Gaan we uitzoeken!

Deze roadbook-tour mag dan de naam Den Bosch dragen, starten en eindigen doen we in Zaltbommel. In het gebied tussen Maas en Waal dus, maar je steekt al snel de Maas over om Brabant binnen te rijden. Zodra je het water over bent, kom je een bord tegen dat aangeeft dat je tussen 9.00 en 15.30 die weg in mag. Een alternatief is lastig, dus let even op de tijd wanneer je de route gaat rijden.

Het is goed te zien dat je hier nog in het rivierengebied zit, want je gaat over de Henriettesluis in het Diezekanaal, vlak voor deze uitmondt in de Maas. Daarna vind je een heel bijzondere woonwijk op je weg. In de wijk Haverleij, bij het dorp Engelen, zijn acht verschillende kastelen en een slot gebouwd. In elk kasteel zijn woningen en appartementen gerealiseerd met elk een eigen sfeer.
De route volgt daarna een klein stukje de parallelweg langs N65, de weg van Den Bosch naar Tilburg. Op dat kleine stukje rij je langs Huize Gerra. Deze villa uit 1853 was het voormalig bisschoppelijk paleis en maakte deel uit van het Groot-Seminarie van Den Bosch. In de Tweede Wereldoorlog maakt het gebouw zwarte tijden door, want de Duitsers gebruiken het als gevangenis. Inmiddels is het gehele complex een rijksmonument, in de villa zit tegenwoordig een projectontwikkelaar.
Midden in het groene Brabantse landschap ligt vervolgens het eerste MotoPlusPunt van de dag: Hoeve 1827. Deze historische plek biedt veel mogelijkheden voor een kop koffie of een uitgebreide lunch.

Het tweede deel van de route gaat verder door het mooie, groene landschap met vele bossen en leuke dorpjes. Dus er is veel tijd om te genieten van de vriendelijke omgeving. Op het dorpsplein van het plaatsje Nistelrode bevindt zich het tweede MotoPlusPunt, en wel bij Eetcafé ’t Pumpke. Het is meteen duidelijk waaraan dit café, met een lekker terras, haar naam dankt.
Op het dorpsplein zie je ook het voormalige raadhuis van Nistelrode. Onder het prieeltje ernaast staat een plaquette met de Brabantse wijsheid ‘Alleen kunde un bietje, mè zun alle hil veul!’. Links en rechts van het pand staan twee beuken: de Juliana- en Bernhardboom. Die maken het idyllische plaatje compleet.
Wat verderop, bij Lith, staat een klein kapelletje dat is gewijd aan de Moedermaagd Maria. Dit kapelletje is na 1945 gebouwd uit dankbaarheid dat het dorpje Lith zonder grote rampen uit de oorlog is gekomen. Een route door het rivierenland zonder pontje kan natuurlijk niet. Dus bij Alem ga je het schip in om de Maas over te steken. Dit is een van de vijf veerponten over de Maas die Brabant met Gelderland verbind.

Aan de overkant bent je weer echt in het rivierengebied en gaat het richting het eindpunt. Net voor Zaltbommel zie je de imposante tuibrug waarmee de A2 de Waal kruist. De brug is genoemd naar de schrijver Martinus Nijhof die is geboren in Zaltbommel. Of in Bommel zoals het in de volksmond genoemd wordt. De naam Bommel heeft niks met een bekende stripfiguur te maken, maar is een samentrekking van Boom en Lo. Op die plek stond een loofbos (boom) op een oeverwal langs de rivier (lo) te midden van een moerassig gebied. De toevoeging Zalt komt van zout, dat per schip over de Waal werd vervoerd en werd gebruikt voor het inzouten van vis. Het eindpunt is in het sfeervolle, historische pand van de Heeren van Bommel, vlak bij een van de oude stadspoorten.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Indian Scout

Eerste Test Indian Scout

25 april, 2024

Met honderdduizend verkochte units sinds 2015, goed voor ruim veertig procent van de totale verkopen, kun je wel ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-