+ Plus

Reizen – Destination Wales

Wales. Bekend van moeilijke plaatsnamen, glooiende groene berghellingen, inwoners met een vreemd taaltje en waarschijnlijk ook van prachtig gefilmde beelden in Top Gear. En dat laatste is niet voor niks, want het is er schitterend rijden op eindeloos slingerende wegen. En daarom een fraaie plek voor de lancering van ‘Destination Yamaha’.

Het ligt voor de hand om je bestemmingen voor een motorvakantie in zuidelijke richting te zoeken; naar het westen stuit je immers meteen op een grote plas water en aan de overkant rijden ze ook nog aan de verkeerde kant van de weg. Maar als je die hindernissen hebt genomen, ligt er met name aan de westkant van het Britse eiland een werkelijk prachtig gebied dat de overtocht meer dan de moeite waard maakt: Wales. Nou ja, gebied: het is meer dan dat, het is eigenlijk een land. Samen met Engeland, Schotland en Noord-Ierland vormt het het Verenigd Koninkrijk, ofwel Groot-Brittannië. Wales heeft zelfs een eigen taal die in woorden en structuur niet eens lijkt op Engels. Je merkt dan ook vanzelf dat je Wales bent binnengereden. De borden zijn tweetalig en de plaatsnamen zijn welhaast legendarisch moeilijk uit te spreken. Dit draagt natuurlijk allemaal bij aan het ware vakantiegevoel.

Wij zijn hier om een indruk op te doen van Yamaha’s nieuwe online-reisplatform ‘Destination Yamaha’ (zie de bijgaande kaders). Het concept is niet geheel nieuw: BMW, Triumph en KTM bieden ook dergelijke diensten, maar het is een goed idee en Yamaha is de eerste Japanse fabrikant die dit oppakt. Voor de presentatie en een diner van lokale specialiteiten bezoeken we het in Wales gevestigde Expedition Center van avonturier Nick Sanders, een van de acht reisorganisatoren waar Yamaha een samenwerking mee aan is gegaan.
Onze uitvalsbasis is het schitterend gelegen Lake Vyrnwy Hotel. Een aanrader als je accommodatie iets meer mag kosten; het uitzicht over het meer met daarin een sprookjesachtige toren is werkelijk betoverend. Tot mijn verbazing blijkt het zo natuurlijk ogende meer een stuwmeer en is de 48 meter hoge toren de filtertoren van een waterzuiveringsinstallatie…. Dit stuwmeer stamt dan ook uit de Victoriaanse tijd; de gemetselde stuwdam is gebouwd tussen 1881 en 1888! Dit om de toen snel groeiende stad Liverpool te voorzien van schoon drinkwater uit de bergen van Wales. Vanaf de filtertoren loopt het water via een aquaduct en pijpleiding naar het ruim 100 kilometer verderop gelegen Liverpool. Een bijzonder staaltje vooruitstrevende techniek van de Victorianen, al zullen de inwoners van het daarna voorgoed verdronken dorpje Llanwddyn ‘not amused’ zijn geweest.

Alhoewel het nuttigen van een Welsh biertje van Monty’s Brewery op het terras van het hotel een aangename bezigheid is, komen we om te rijden. En Wales heeft werkelijk idyllische landschappen met uitgestrekte gebieden waar je amper bebouwing tegenkomt. Door het glooiende, bergachtige terrein zijn de wegen slingerend en krijg je geweldige vergezichten voorgeschoteld. En schapen. Veel schapen. Dat is wel iets om rekening mee te houden, want de wegen zijn smal en leiden door landerijen waar deze wollige wezens los lopen. Niet als een dolle een blinde bocht in duiken dus.
We rijden met Tracer 700’s naar de ‘Yamaha Offroad Experience’, een offroadcentrum dat ook een officiële partner is van Destination Yamaha. Met Yamaha XT660Z’s en XT1200Z’s maken we een toeristische offroad-tocht over makkelijke en minder makkelijke paden, waarbij we onder andere een gebied doorkruisen waar op een onverharde rallyproef hoorbaar en zichtbaar (stofwolken in de verte) rally-auto’s aan het testen zijn. Ik rij maar zelden offroad en dat betekent dat het af en toe toch wel zweten is met de zware XT’s, maar er is bijna geen mooiere en intensere manier om een gebied te doorkruisen en ontdekken. Plus dat het gewoon spannend is om te doen en een geweldige training voor je motorbeheersing.
Na een stevige lunch met gestoofd lamsvlees, aardappelpuree en doperwten (ik wilde tenslotte wel iets lokaals eten) in The Blue Bell Inn in Powys hangen we de offroadkleren terug op de boerderij en stappen weer op de Tracer 700 voor een straatroute van zo’n 150 kilometer. Dankzij de lokale voorrijders komen we ook op wegen waar je anders niet snel zult komen. Regelmatig moeten hekken worden geopend en gesloten als we het land van een schapenboerderij doorkruisen. Met een supersport of veel pk’s kun je hier overigens niet veel; de Tracer met zijn 75 pk is zowat ideaal voor deze wegen.
De tweede dag brengen we geheel door in het zadel van de Tracer 700, met een lunchstop op het door Nick Sanders georganiseerde jaarlijkse Mach2-motorfestival in Machynlleth. We laven ons aan allerlei met lokale ingrediënten gemaakte lekkernijen van bevlogen keukenprinses Caroline. We vervolgen onze reis langs de prachtige kustlijn, met uitzicht over de Ierse Zee. Dankzij het stralende weer met strakblauwe lucht en temperaturen tegen de 30 graden waan ik me ergens aan een onbekend stuk Mediterrane kust. Helemaal niet wat ik me bij Wales had voorgesteld, dat in mijn beleving vooral groen aan de onderkant was en grijs aan de bovenkant. Nou troffen we ook wel echt uitzonderlijk zomers weer; volgens een paar lokale Welshmen was dit niet het mooiste weer van het jaar, maar het mooiste weer ooit. Ik twijfel er echter niet aan dat de ruige schoonheid van Wales ook – of misschien wel juist – in minder tropisch weer zal weten te fascineren.

DESTINATION YAMAHA
‘Destination Yamaha’ is een online-platform waarop uiteenlopende soorten reizen naar even uiteenlopende bestemmingen worden gepresenteerd: op straat, offroad, dichtbij, ver weg, kort of lang. Je kunt kiezen uit verschillende reizen en reisorganisaties, afhankelijk van je wensen: bestemmingen, reisperiode, rij-ervaring, de mogelijkheid van huurmotoren en de kostprijs. Reizen kunnen worden gekozen door simpelweg een locatie op een wereldkaart aan te klikken, of meer systematisch met een configurator.
Dit in de eerste plaats om Yamaha-rijders de mogelijkheid te bieden om te reizen onder de vertrouwde paraplu van Destination Yamaha. De dienst staat echter open voor rijders van alle merken motoren – die op de bestemmingen met huurmotoren wel de mogelijkheid hebben om een aantal Yamaha-modellen uit te proberen. De reisorganisaties zijn officiële partners in Yamaha-kleuren (motoren, kleding en aankleding van het evenement). De meeste keus is er in Europa, inclusief voortgezette rijopleidingen. In totaal zijn er circa 100 mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Buiten Europa zijn er meer dan 20 reizen, variërend van Rusland tot de Australische outback. Je kunt zeven dagen door de duinen van Marokko trekken of een monstertocht van liefst 120 dagen maken door Noord- en Zuid-Amerika, van Alaska tot aan Colombia. Het reisplatform is opgenomen in de Yamaha-website en kan rechtstreeks worden bereikt op www.destination-yamaha.eu.

 

Lees meer over

BMW Triumph Yamaha

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-