+ Plus

Producttest 13 softshell jassen

Eronder of erover, softshell jassen beschermen je, in ruil voor een klein beetje ruimte, tegen weer en wind. Hoe praktisch is dat? Desondanks zijn ze bij motorrijders niet bepaald gemeengoed. Daarom stellen we hier tien actuele softshell jassen voor. Aangevuld met een producttest van drie echte motorrijder-softshell jassen van Held, FLM en Vanucci.

Softshell jassen zijn veelzijdig, sportief-chic en echt niet alleen voor de diehard wandel- of fietsfans. Door het geringe gewicht en de kleine ruimte die ze innemen in de bagage, zijn het immers ook ideale dingen voor motorrijders. De twee- of zelfs drielaags jacks zijn breed inzetbaar. Daarnaast worden de jassen regelmatig voor een specifiek inzetbereik ontworpen. Met een membraan en impregnering kunnen sommige van de hier gepresenteerde softshells zelfs het regenjack vervangen. De isolerende en gevoerde jassen zijn juist weer bijzonder effectief in het buiten houden van kou. Tijdens een kampeertrip of een weekendje weg ’s avonds even de stad in? Dan is een softshell een stuk praktischer dan je zware motorjack. De veelzijdigheid in het aanbod van softshell jassen betekent dat sommigen bijvoorbeeld bruikbaar zijn als tussenlaag voor hen die de thermische voering uit ongeduldigheid al naar de kast heeft verbannen. Of wat te denken van een softshell als winddichte overjas voor je leren pak. En vergeet ook die sleutelsessie in een matig verwarmde garage niet. Je merkt het al, er zijn – ook naast de motor – talloze situaties denkbaar waarin deze jacks uitermate handig en comfortabel zijn.

De hier gepresenteerde kandidaten laten tevens zien hoe divers het aanbod is. Wil je de softshell ook gebruiken voor tijdens het sporten, dan doe je er goed aan om op de ademende eigenschappen te letten. Neem de jacks van La Sportiva of Salewa. Nadeel van deze softshell jassen is weer dat ze regen minder goed buiten houden. Dat geldt dan weer niet voor het jack van Patagonia. Deze softshell weet in beide gebieden uit te blinken. Bijkomend voordeel is dat het niet eens de duurste jas is. In dat gebied valt ook de Ranger Jacket van Salomon in positieve zin op. Zeker als je kijkt naar zijn prijskaartje van 150 euro, waarmee hij in het middengebied zit. Met recht een kooptip.

De softshell jassen van Held, FLM en Vanucci zijn duidelijk minder op sport, maar meer op alledaags gebruik gericht. Voordeel hiervan is dat deze jacks een stuk goedkoper zijn. De Ray van Held heeft een heel aangenaam draaggevoel en goede afwerking. Echter, omdat de jas niet gevoerd is, is hij beter geschikt om onder je motorjas te dragen. Hetzelfde geldt voor het jack van Vanucci dat opvalt door zijn goede snit en zachte materiaal. FLM gaat een stapje verder. Deze softshell is namelijk niet alleen winddicht, maar zorgt door zijn voering ook voor een warme omhelzing. Ideaal voor motorrijders die niet bibberend de weg op willen.
Alle hier getoonde jassen hebben twee zakken. De Hero en FLM hebben daarnaast ook grote borstzakken. Met een maatvoering van S tot 4XL voor zowel dames als heren biedt Held het grootste aanbod. Tevens hebben deze drie fabrikanten, naast de hier getoonde jassen, zowel een eenvoudiger als hoogwaardiger model in het gamma. Daarmee hebben ze voor iedere beurs een passende softshell.

Geteste softshell jassen:

Black Diamond Cirque Shell € 170,-
Jack Wolfskin Kanuka Point Jacket € 119,95
La Sportiva TX Light Jacket € 139,-
Marmot Rom Jacket € 200,-
Millet K-Shield Hoodie € 169,-
Mountain Equipment Aerofoil Jacket € 120,-
Patagonia R1 Tech Face Hoodie € 180,-
Salewa Puez 2 DST M Full-Zip Hoody € 140,-
Salomon Ranger Jacket € 150,-
The North Face Summit L4 Hybrid Hoody € 250,-
Held Ray € 99,95
FLM Sports Softshell 1.1 € 59,99
Vanucci softshelljack € 69,99

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.