+ Plus

Motor van het jaar verkiezing

Als lezer van MotoPlus kun je ook dit jaar weer je stem uitbrengen in de grote Europese Motor van het Jaar Verkiezing, die we gezamenlijk met zes grote Europese zusterbladen organiseren. Afgelopen jaar was de KTM 1290 Super Duke GT opnieuw de winnaar, waarmee het totaal aantal zeges van de Oostenrijker in deze verkiezing op drie kwam. Een unicum! Daarnaast schreef de GT ook de toercategorie op zijn naam. In de acht andere categorieën werden de Ducati Panigale V4/S, Ducati Diavel Carbon, KTM 1290 Super Adventure S/R, Yamaha Tracer 900/GT, KTM 1290 Super Duke R, Kawasaki Z900RS/Cafe, KTM 125 Duke en Yamaha Tmax 500DX als
categoriewinnaars gekozen door ruim 5.500 Nederlandse en Belgische motorrijders. De kandidatenlijst voor de Motor van het Jaar 2019 vind je op de komende pagina’s: 222 motormodellen, verdeeld over tien motorcategorieën. Genoeg te kiezen, dus breng snel je stem uit! Dat kan makkelijk online met de toegangscode: G325. Dit kan tot en met 11 januari 2019. Onder alle inzenders verloten we een spiksplinternieuwe Yamaha Ténéré 700!

Vergeleken met de verkiezing van afgelopen jaar is er één categorie bijgekomen, die van de A2-motoren. Deze klasse heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en kent inmiddels een aangenaam afwisselend aanbod. Daarmee komt het totaal aantal categorieën dus op tien en telt de Motor van het Jaar 2019-verkiezing liefst 222 motorfietsen. Nederlandse en Belgische MotoPlus-lezers kunnen hun stem uitsluitend online uitbrengen via www.best-bikes.eu/nl. Gebruik daarbij de toegangscode: G325. Het stemmen zelf is heel eenvoudig: in elk van de tien categorieën kies je jouw favoriete motor en daarnaast geef je aan naar welke categorie jouw persoonlijke voorkeur uitgaat.
Een onafhankelijk instituut telt alle stemmen vanuit heel Europa en stelt de categoriewinnaars per land en voor Europa in totaal vast. Vorig jaar brachten maar liefst 90.000 motorrijders uit heel Europa hun stem uit, waarvan dus ruim 5.500 MotoPlus-lezers. Net als de Nederlandse en Belgische MotoPlus-lezer koos ook de rest van Europa voor de KTM 1290 Super Duke GT als overall-winnaar.
In vijf motorcategorieën hadden de MotoPlus-lezers dezelfde motor bovenaan gezet als de Europese voorkeur, maar bij de allroad/offroads, de crossovers, de modern classics en de scooters week de Nederlandse smaak duidelijk af.
KTM zit qua populariteit duidelijk in de lift, want het afgelopen jaar ging in maar liefst vier categorieën de winst naar een Oostenrijker, ten opzichte van drie in 2017. Ducati en Yamaha pakten de winst in twee categorieën, terwijl ook Kawasaki een categorie won. Alle uitslagen van de vorige verkiezing kun je trouwens nalezen in MotoPlus 7/2018.

Stemmen doe je dus online op www.best-bikes.eu/nl met de toegangscode G325.
Onder alle inzenders uit Nederland en België verloot MotoPlus een spiksplinternieuwe Yamaha Ténéré 700. Voor de volledigheid: je dingt al mee naar deze Yamaha als je het online-stemformulier volledig hebt ingevuld. Het is dus niet zo dat je alleen kans maakt op deze nieuwe motorfiets als je ook op de uiteindelijke Motor van het Jaar 2019 hebt gestemd! Het gaat echt om jouw voorkeur en dus niet om wat ‘het grote publiek’ kiest. En gezien het aantal inzenders ligt je winkans op een nieuwe motor dus rond de pakweg 1 op 5.000, dat is een heel stuk beter dan bij de Staatsloterij!
Naast je persoonlijke voorkeur aan motorfietsen kun je op het online-stemformulier ook je mening kwijt over het imago van de verschillende motormerken middels een kleine enquête. De uitslag van deze Europese Motor van het Jaar Verkiezing zal in MotoPlus nummer 7, die op 5 april 2019 verschijnt, bekend worden gemaakt.

Er is een keuzelijst opgesteld van 222 motoren. Elke motor heeft zijn eigen code (een letter en drie cijfers), die je op het online-stemformulier kunt invullen. Alle ‘genomineerden’ zijn modellen zoals die in 2019 leverbaar worden. Op de komende pagina’s staan van elke machine een foto en enkele beknopte gegevens. Aangezien het een Europese verkiezing is, is ook deze keuzelijst ‘Europa-breed’ samengesteld: in alle landen waar gestemd kan worden, wordt namelijk dezelfde lijst gehanteerd. Dat verklaart waarom je op deze keuzelijst ook een flink aanbod aan scooters en 125cc-ers aantreft. Dat zijn bij ons weliswaar geen toppers – en soms zijn ze zelfs niet eens leverbaar – maar in andere delen van Europa zijn het vaak juist gewilde machines. In een aantal gevallen zijn er ook enkele modellen samengevoegd tot één keuzenummer, met name wanneer het model in meerdere uitvoeringen of cilinderinhouden leverbaar is.

Lees meer over

Ducati Kawasaki Yamaha

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-