+ Plus

Motor van het Jaar-verkiezing 2016

Ook dit jaar weer kunnen de lezers van MotoPlus hun stem uitbrengen in de grote Europese Motor van het Jaar Verkiezing, die we gezamenlijk met zeven Europese zusterbladen organiseren. Afgelopen jaar kozen de MotoPlus-lezers de BMW R1200GS/Adventure als totaalwinnaar, terwijl de Ducati 1299 Panigale, BMW R1200RS, Ducati Diavel, Ducati Multistrada, KTM 1290 Superduke, BMW R nineT, KTM RC125 en Yamaha TMAX als categoriewinnaars werden gekozen door bijna 5000 Nederlandse en Belgische motorrijders
De kandidatenlijst voor de Motor van het Jaar 2016 vind je op de komende pagina’s: 208 motormodellen, verdeeld over negen motorcategorieën. Dus vul de stemkaart in of breng je stem online uit! Onder alle inzenders verloten we een spiksplinternieuwe Suzuki SV650!
De keuzelijst van 208 motoren voor de Motor van het jaar 2016 verkiezing is weer opgedeeld in negen categorieën: Toer/Sporttoer, Supersport, Chopper/Cruiser, Allroad/Offroad/Supermoto, Crossover, Naked bike, Modern Classic, 125 en Scooter. De vaste MotoPlus-lezers uit Nederland en België kennen de procedure van onze verkiezingen inmiddels: met de bijgevoegde stemkaart uit dit nummer – of online via www.best-bikes.eu/nl – kun je je eigen voorkeur aangeven. Het is de bedoeling dat je in elk van de negen categorieën een favoriete motor kiest. Daarnaast geef je aan naar welke categorie jouw persoonlijke voorkeur uitgaat.
Een onafhankelijk instituut telt alle stemmen vanuit heel Europa en stelt de categorie-winnaars per land en voor Europa in totaal vast. Vorig jaar brachten maar liefst 91.115 motorrijders uit heel Europa hun stem uit, waarvan bijna 5.000 MotoPlus-lezers. Overall behaalde de BMW R1200GS/Adventure dus de meeste stemmen. Echt verrassend is dat natuurlijk niet aangezien het ook de beste verkopende zware motorfiets van Europa is.
Wèl verrassend was dat onder de MotoPlus-lezers afgezien van de scooter-categorie in alle acht andere categorieën een Europese motorfiets bovenaan zetten, met drie Ducati’s, drie BMW’s, en twee KTM’s. De stemmen breng je dus uit met de stemkaart in het hart van deze MotoPlus, of online op www.best-bikes.eu/nl. Daarvoor heb je dan de code op de stemkaart nodig. Onder alle inzenders uit Nederland en België verloot MotoPlus een nieuwe Suzuki SV650. Voor de volledigheid: je loot al mee naar deze Suzuki als je een volledig ingevulde stemkaart opstuurt of online invult. Het is dus niet zo dat je alleen kans maakt op deze nieuwe motorfiets als je ook op de uiteindelijke Motor van het Jaar 2015 hebt gestemd! Het gaat echt om jouw voorkeur en dus niet wat ‘het grote publiek’ gaat kiezen. En gezien het aantal inzenders ligt je winkans dus rond de 1 op 5.000, dat is een heel stuk beter dan bij de Staatsloterij!
Naast je persoonlijke voorkeur aan motorfietsen kun je op de stemkaart ook je mening kwijt het imago van de verschillende motormerken middels een kleine enquête. De stemkaart kan zonder postzegel op de bus gegooid worden en moet uiterlijk 20 januari 2016 binnen zijn. De uitslag van deze Europese Motor van het Jaar Verkiezing zal in MotoPlus nr. 7 van 1 april 2016 bekend gemaakt worden. Er is een keuzelijst opgesteld van 208 motoren. Elke motor heeft zijn eigen code (een letter en drie cijfers), die je op de stemkaart of online kunt invullen. Alle ‘genomineerden’ zijn modellen zoals die in 2016 leverbaar worden. Op de komende pagina’s staat van elke machine een foto, enkele gegevens en de verkoopprijs in Nederland en België, zoals die bij het ter perse gaan van dit nummer bij ons bekend was. Aangezien het een Europese verkiezing is, is ook deze keuzelijst ‘Europa-breed’ samengesteld: in alle landen waar gestemd kan worden wordt namelijk dezelfde lijst gehanteerd. Dat verklaart waarom je op deze keuzelijst ook een flink aanbod aan scooters en 125cc-ers aantreft. Dat zijn hier weliswaar geen toppers – en soms zelfs niet eens leverbaar – maar in een ander deel van Europa vaak juist gewilde machines. In een aantal gevallen zijn er ook enkele modellen samengevoegd tot één keuzenummer, met name wanneer het model in meerdere uitvoeringen of cilinderinhouden leverbaar is.

Lees meer over

BMW Ducati Suzuki Yamaha

Gerelateerde artikelen

Duurtest eindverslag BMW R1250GS

Duurtest eindverslag BMW R1250GS

reactie(s) - 24 november, 2022

Zijn voorganger stond op voet van oorlog met onze duurtest en nu moet de R1250GS aan de bak met het dubbele ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 27 oktober, 2022

Crossover-motoren combineren rijplezier met toerkwaliteiten en leggen zo de wijde wereld aan je voeten. Ze geven je ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.