+ Plus

Eerste Test Kawasaki Versys 650

Wikipedia is er duidelijk over: een transitie is een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen, onder meer op het gebied van technologie. En daarmee kunnen we zeggen dat de nieuwe Kawasaki Versys 650 een geslaagde transitie achter de rug heeft, zo ontdekten we tijdens een eerste test rond de rokende Etna-vulkaan op Sicilië.

Sinds 2007 heeft Kawasaki de geslaagde Versys 650 als middenklasser in haar leveringsprogramma. De machine volgde de ‘gouw ouwe’ KLE500 op, een asfalt-offroad rond het tweecilinderblok van de GPZ500S en uitgerust met een groot 21 inch-voorwiel, dat hem behoorlijk geschikt maakte voor gravelpaden en zandwegen. Met die eerste Versys 650 liet Kawasaki in 2007 dat offroad-idee varen. De machine kreeg het moderne motorblok dat ook in de ER6 zijn mannetje stond (en staat), plus een asfaltgeoriënteerd rijwielgedeelte met relatief korte veerwegen en gegoten 17 inch wielen met wegbanden. In 2010 volgde er een cosmetische update met onder meer een nieuwe neus met twee typische, boven elkaar geplaatste koplampen. Daarmee was de Versys een redelijk succesvol model, maar bleef hij de afgelopen jaren toch enigszins in de schaduw staan van verkooptopper Suzuki V-Strom en van de onbegrijpelijk roemloos tenonder gegane Honda Transalp. Terwijl de technische kwaliteiten van de Versys buiten kijf stonden, bleef de omarming door het echt grote publiek namelijk uit; reden genoeg voor de fabriek om serieuze marktonderzoeken te doen en daaruit kwam naar voren dat de offroad-geschiedenis van de KLE500 nog steeds aan de Versys kleefde als dode insecten op je vizier na een ritje door de Nederlandse polders. En dan kun je dus blijven poetsen wat je wilt…|
Hoogste tijd dus voor een rigoureuze aanpak: vanaf modeljaar 2015 wil de Versys afrekenen met die offroad-genen en moet het voor iedereen in één oogopslag duidelijk zijn dat de Versys 650 een pure wegmotor is, handig voor woon-werk-verkeer, slim in de stad en leuk voor de vrije tijd. Voor dat laatste werden met name de toeraspiraties behoorlijk opgeschroefd en dat gebeurde onder meer door een beduidend steviger achterframe, waardoor de toelaatbare belading met maar liefst 30 kilo toenam tot 208 kilo. Daardoor kun je nu dus met twee personen èn bagage op de Versys 650 rondtoeren. Die bagage past dan in twee fraaie zijkoffers of in de ruim topkoffer. Deze zijn door het stevige achterframe voortaan ook gelijktijdig bruikbaar, iets wat voorheen werd afgereden. Bovendien zijn alle koffer monokey, dus af te sluiten met de contactsleutel. Daarbij zijn er nu fraaie geïntegreerde kofferdragers toegepast, zodat er geen apart kofferrek meer nodig is. Dat houdt de motor ook met zijkoffers (waar een helm in past) relatief smal, terwijl hij er ook zonder die koffers mooi strak uitziet.
Ook groeide de tankinhoud van 19 naar 21 liter en werd het motorblok niet alleen 5 pk en 3 Nm sterker (hij levert nu 69 pk bij 8.500 tpm en 64 Nm bij 7.000 tpm), maar ook nog eens 2% zuiniger. Tijdens een vergelijkingstest realiseerden wij met de vorige uitvoering 1 op 23,3; de nieuwe zal dus met zijn verbruik tegen de 1 op 24 aan moeten schurken en daarmee komt een actieradius van 500 km in zicht!

Om een tank helemaal leeg te rijden heb je naast de informatie van het bijzonder compacte dashboard natuurlijk ook een comfortabele zitpositie nodig. Nu was dat het laatste op het vorige model al erg goed voor elkaar en Kawasaki was zo verstandig om daar gelukkig niets aan te veranderen. Wel nam de totale zithoogte een halve centimeter af, puur omdat de vering in zijn geheel zachter werd. De zitpositie voelt dus heel vertrouwd met zijn behoorlijk rechte, redelijk actieve zit en het brede stuur dat een beetje naar je toekomt. Ideaal als je niet zo groot bent en je de motor toch goed onder controle wilt kunnen houden. Voor lange mensen zou het stuur misschien iets verder weg mogen zitten, maar met mijn 1.75 meter paste het goed en viel alles mooi op zijn plaats. Waardoor het dus een kwestie van opstappen en wegwezen is met de 2015-Versys 650, want hij voelt gewoon aan als je favoriete spijkerbroek.
Meest in het oog springende wijziging aan de Versys 650 is natuurlijk de nieuwe neus. Deze is veel meer geënt op die van een echte wegmotor, met zijn dubbele koplampen en lage snit. Daarmee rekent Kawasaki in één klap af met het offroad-verleden en plaats de Versys veel meer in de Z1000-lijn. Het ruitje staat in eigenwijs rechtop en kan middels twee draaiknoppen eenvoudig in hoogte worden versteld over een range van 6 centimeter. Maar ook in de lage positie blijkt hij zeker voor het secundaire toerwerk al voldoende bescherming te bieden. Net als de hele stroomlijn touwens, die door zijn brede basis de berijder veel beter uit weer en wind houdt. De optionele handkappen zorgden op deze testmotor voor het laatste beetje extra, zodat je er mooi achter zit op de nieuwe Versys.
Een aspect wat veel minder in het oog springt, maar zeker het vermelden waard is, is de nieuwe motormontage middels rubber trillingsdempers. Daardoor worden de laatste restjes motortrillingen van de staande tweecilinder met zijn karakteristieke 180° krukas weggefilterd en voelt het motortje nog smoother aan dan voorheen. Ook de hele afstelling is nog meer op het soepele karakter toegespitst, waardoor de uitgerijpte Versys-krachtbron heel gecultiveerd en aangenaam draait. Door dat soepele karakter lijkt de Versys 650 onderin wat tam en dat idee wordt ook nog eens versterkt door het bijzonder goed gedempte uitlaatgeluid (bij lage toeren maakt hij echt nauwelijks geluid), maar er zit wel degelijk ècht gang in. Maar het gaat zo vanzelf dat het bij lage toeren bijna een elektromotor lijkt. Zodra het toerental boven de 5.000 komt, komt er ook meer leven in de brouwerij en trekt hij souverein en met een sportieve boost door naar het rode gebied, dat bij 10.000 tpm begint. Dan krijgt het goedmoedige blok zowaar sport-aspritaties en jubelt hij het uit van plezier. We zouden in deze tijden van minimaal 150 pk bijna vergeten hoe leuk het kan zijn om met een kleine 70 pk de stenen uit de straat te rijden. Lekker poken, veel schakelen, het blokje tussen de 6.000 en 8.000 tpm houden; het is alsof de tijden van vroeger herleven. Maar door dit sympathieke motorkarakter ben je lekker actief bezig zonder dat je op elk recht stuk meteen je rijbewijs op het spel zet. De koppeling gaat helaas niet superlicht, maar het hendel is wel keurig instelbaar. En de zesbak schakelt prima. Waarbij ik elke keer weer positief verrast wordt door de al jaren bestaande Kawasaki Positiv Neutral-finder. Vanuit de eerste versnelling kun je bij stilstand dus niet naar 2 schakelen, maar kom je altijd in de vrijstand terecht. Gewoon geniaal!
Om de vrij te vinden hoef je dus niet naar het lampje of de optionele gearindicator te kijken. Kijken naar die laatste heeft trouwens ook geen zin als je stil staat: dit Kawa-systeem rekent de gebruikte versnelling uit aan de hand van snelheid en motortoerental en zodra je stil staat of de koppeling in trekt, werkt dat principe niet en krijg je enkel een streepje in beeld. In een gesprek met Projectleader Hiroyuki Wada was die daar verbazingwekkend eerlijk over, net als over de andere accessoires (zie kaderstuk). Met name de afwerking van bedrading en schakelaars van de optionele handvatverwarming en mistlampen liet op onze testmotoren te wensen over en dat zou in de toekomst echt beter moeten kunnen voor een merk als Kawasaki.

 Terug naar het rijden: vooral op secundaire wegen komt de Versys 650 helemaal tot zijn recht, vooral wanneer die lijken te zijn ontworpen door een dronkenman en rechte stukken zeldzaam zijn. Dan blijkt deze Kawasaki een pure funbike, mede door de Dunlop D222-banden, die werkelijk op alle fronten beter zijn dan de D221’s van de vorige Versys. Die 221’s waren in feite ook dè achilleshiel van de Versys en alleen deze nieuwe banden zorgen al voor veel meer stabiliteit en een beduidend beter instuurgedrag. Bij een stevige rit komen ook de verbeterde remmen goed tot hun recht. De remmen werden krachtiger met nieuwe remtangen en een flink gegroeide achterste remschijf. Die achterrem is duidelijk berekend op volle koffers en een duopassagier, want hij levert relatief veel vertraging. Zoveel zelfs dat het achterwiel bij onze heftig snelle rit over de Sicilliaanse bergwegen regelmatig in het ABS terecht kwam. Nu is dat Bosch ABS volgens de allerlaatste stand der techniek en dus ‘state of art’, dus je hoeft je daar geen zorgen over te maken, maar bij het heel hard aanremmen van een scherpe bocht voelde ik het systeem achter flink regelen.
Dat had ook te maken met de soepele basisafstelling van de vering. Deze is nog nadrukkelijker op comfort afgesteld door Kawasaki en daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. De machine bleef er zelfs prima strak mee sturen, alleen merkte je dat – met het mes tussen de tanden op een bochtige bergweg – de voorvork diep onderin veerde zodra je alle hens aan dek remde. Dat duiken zorgt dan voor veel gewichtsverplaatsing, waardoor – naast de blokkerende achterrem – de goede voorband af en toe ook moeite had het gekozen spoor te volgen en naar buiten wilde drijven. Dus toch maar eventjes gestopt langs de kant van de weg om met de zijkant van de contactsleutel (niet verder vertellen) de instelling van de sublieme Showa SFF upsidedown-vork bij te regelen. Dat kan middels twee uitstekend bereikbare stelschroeven bovenop de vorkpoten. Door zowel de veervoorspanning als de uitgaande demping één slag in te draaien (met de klok mee dus) kreeg de vork meer veervoorspanning en meer demping, waardoor de Versys vooral bij het inremmen beduidend stabieler aanvoelde, minder diep dook en mooier op zijn lijn bleef. Twintig seconden werk langs de kant van de weg en een wereld van verschil!

 Al met al is nieuwe Versys een zeer geslaagde machine. Het nieuwe uiterlijk benadrukt veel beter dat het gebruiksgebied op het asfalt ligt en dat de Versys meer dan ooit een funbike met toeraspiraties is. Het vorige Versys 650-model was verre van slecht, maar Kawasaki heeft precies de goede dingen gedaan om de machine naar een nog hoger plan te tillen. Het motorblok kreeg wat meer body en power en het rijwielgedeelte werd comfortabeler en stabieler en stuurt dankzij betere banden aanmerkelijk fijner. Samen met de vergrote actieradius, de toegenomen maximale belasting en de keurige bagagemogelijkheden is de Versys daardoor in 2015 een serieuze troef in de middenklasse!

Lees meer over

Honda Kawasaki Suzuki

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Eerste Test Honda Fireblade

Eerste Test Honda Fireblade

28 maart, 2024

Eind jaren 90 omvatte de elektronica op superbikes zoals de Fireblade amper meer dan een paar sensoren en kabeltjes ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-