+ Plus

Dolf’s Domein MP 23-2013

Mijn zoon heeft nu dus zijn A-rijbewijs. En hij heeft zijn ex-lesmotor overgenomen van zijn instructrice, die had bedacht dat haar Honda CBF125 op die manier meer rij- dan sta-uren zou pakken. Met dank aan de huidige wetgevers gaan zoon- en vaderdingen op de motor wel wat moeizaam, aangezien paps doorgaans op een ouwe dikke Italiaan rond boemelt, terwijl de kleine Honda op toptoerental in de zuiging hangt.

Maar komt tijd, komt raad, zo blijkt. Zo liep ik tegen een ondernemer op, die in gevecht is met de, onterecht als vreedzaam en rustiek bekendstaande, Gemeente Brummen. Dolgedraaide bureaucratie, corruptie. Ken je Kafka? Dat dus. Maar erger. Ik had het geluk dat ik Hans wat behulpzaam kon zijn. Niet om ruimte tussen zijn oren te maken, maar om ruimte op zijn erf te maken. Hans had namelijk geen tijd gehad de afgelopen dertien jaar wat met zijn handelsvoorraad auto’s te doen. Via relaties kon ik hem een beetje helpen. En weet je wat er tussen al die vergeten automobielen stond? Een motorfiets. Een Hercules BW125. En ‘BW’ staat dan voor ‘Bundeswehr’. Wat aangeslagen door mos en andere hinderlijke natuurverschijnselen, en met meer droogtescheuren in de bandflanken dan Patricia Paay na een dagje zonnen. Maar toch: eerlijk, onversleuteld en ronduit vertederend. En een 125 cc, dus erg leuk en bovendien compatibel met mijn zoons Honda. Zo’n Hercules BW125 heeft een simpel eencilinder tweetaktmotortje en drinkt mengsmering. Vroeger, in het Duitse leger, was dat één liter olie op 25 liter benzine, maar tegenwoordig is er maar een litertje minerale tweetaktolie per veertig liter Euro95 nodig. Een kwart litertje van dat spul in een plastic fles in de echt lederen motortas en klaar ben je.

Dan merk je opeens ook dat in het huidige verkeersbeeld een 125 cc motor rap genoeg kan zijn om zelfs voor de meute uit te draven. Wanneer je tegen zo’n vondeling oploopt, kun je hoe dan ook maar één ding doen: adopteren die hap! Dan gaat er een wereld voor je open. Je betrapt jezelf er zelfs op de prettig doorleefde ex-beroepsmilitair voor alles binnen een straal van dertig kilometer om je huis te pakken. Je hoeft hem nooit op slot te zetten, want geen scooterdief wil er dood op gezien worden en bovendien is de leren tas prima om boodschappen in te doen. En wanneer je je heel dapper voelt leg je de oren plat in de nek en knal je, zo breed als een enveloppe op zijn kant, tussen alle auto’s door om altijd vooraan bij het verkeerslicht te staan. Het mooiste is bovendien dat ik in het enige dorp in Nederland woon waar iemand een enorme voorraad Hercules BW125-spullen heeft. Voor het beroemde ‘weinig’. Dus Gerrit: ik kom er weer aan!

Lees meer over

Honda

Gerelateerde artikelen

Alpenmasters 2022 (2) – Big tourers

Alpenmasters 2022 (2) – Big tourers

reactie(s) - 15 september, 2022

Ze zijn al net zo imposant als de massieve Sasso Pordoi of de Marmolada. De twee zware toerbuffels van BMW en Honda ...
Uitgave 178 – 2022

Uitgave 178 – 2022

reactie(s) - 24 juni, 2022

De zeldzame kruising tussen een chopper en een muscle bike staat sinds een kwart eeuw bekend als een waar ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.