+ Plus

Z tot Z-tour: Zevenaar tot Zeegse

Kawasaki’s Z900 is een van de populairste machines in zijn klasse en bij uitstek een motor om Nederland mee te verkennen. Zijn actie rijhouding en gretige karakter nodigen uit tot rijden. Daarom nodigden we lezers uit om met de Z900 van Z naar Z te rijden. Dit keer onder leiding van Piet de Jong die van Zevenaar naar Zeegse reed.

Ook deze Z tot Z-tour wordt afgetrapt bij de Burger King in Zevenaar nabij de A12. Lang blijven we niet hangen op deze goed bereikbare plek, want we rijden Zevenaar meteen uit om richting het nabijgelegen Didam te toeren. Daarbij worden we meteen verwelkomd met een prachtig zicht op de fraaie witte St. Martinusmolen, die in 1855 gebouwd werd. De weg voert verder via Wehl, Hummelo en Toldijk naar Baak. Bij het uitrijden van dit kleine dorpje passeer je aan de linkerzijde Landgoed Baak. Op de foto’s helaas wat minder goed te zien, maar in het echt een imposant pand omringd door mooie tuinen. Als we Baak verlaten, maken weidse uitzichten plaats voor een bosrijke omgeving, wat de route lekker afwisselend maakt. Via pittoreske plaatsen als Wichmond, Vorden, Almen en Laren rijden we verder omhoog richting het einde van Gelderland. Die provincie stopt namelijk ter hoogte van de Bolksbeek, waarna we middels een bord welkom worden geheten in het fraaie Overijssel. Heel even worden we van de wijs gebracht als we niet veel later de Achterhoek passeren. Dat ligt toch in de provincie die we net verlaten hebben? Nou nee dus, Overijssel heeft er ook één, maar dan in de vorm van een klein buurtschap. Als de verwarring verdwenen is, worden we wederom getrakteerd op een heel stel uitdagende bochten. Let wel even goed op, want ze zijn niet altijd even overzichtelijk en her en der zijn ook extra snelheidsbeperkingen opgelegd.
Langs Rijssen, Wierden, Daarle, Den Ham, Marïenberg, Hardenberg en Holthone, maken we een mooie tocht door het Overijsselse Salland, omhoog naar Drenthe. Daar doen we eerst de historische stad Coevorden aan, om vervolgens het Stieltjeskanaal te volgen naar de Verlengde Hoogeveensche Vaart. Het Stieltjeskanaal, en de gelijknamige plaats, zijn vernoemd naar ingenieur Thomas Stieltjes, die baanbrekend werk heeft verricht bij de aanleg van het Coevordens Kanaal, dat Coevorden met de Vecht verbindt.
Wij rijden echter de andere kant op, via Zandpol, langs Emmen, richting de Duitse grens. Toch steken we niet over naar het land van onze Oosterburen. Als de Duitse vergezichten lonken nabij Emmer Compascuum, wordt de Z900 weer naar het noorden gestuurd. Op naar Groningen. Na het passeren van de provinciale grens tussen Drenthe en Groningen, komen we uit in het plaatsje met de opvallende naam: Barnflair. Klinkt als een Engelse naam, maar is toch echt helemaal Nederlands en betekent zoveel als brandend veen. We rijden verder door het mooie Groningse landschap naar Ter Apel, maar ruilen het bij de volgende ‘Z’ (Zandberg) alweer in voor Drenthe. Vanuit hier voert de rit langs Gasselte, Anderen, Gasteren naar eindbestemming Zeegse waar we bij Het Witte Huis een welverdiend bord eten bestellen.

Lees meer over

Kawasaki

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Kawasaki Z500

Eerste Test Kawasaki Z500

28 maart, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-