Toeren

Werelderfgoed-toer (6) – Amsterdamse grachtengordel

Hoe klein Nederland ook mag zijn, we zijn wel met tien nationale monumenten vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tien MotoPlus-lezers kregen een midweek of weekend lang de beschikking over een nieuwe Kawasaki Versys 1000 NL Edtition om deze bijzondere plekken te bezoeken. In dit zesde deel van de serie brengt Ben van Rooij een bezoek aan onze nationale hoofdstad, waar onder meer de grachtengordel jaarlijks miljoenen toeristen trekt.

De route gaat veelal langs de wateren rondom en door het centrum van Amsterdam. Hij is slechts honderd kilometer lang, maar denk niet dat je met een uurtje sturen klaar bent. In de stad gaat het immers niet hard, maar het hoeft ook niet snel te gaan, als het maar mooi is! Met een gemiddelde van ongeveer 30 km/uur ben je meer dan 3½ uur onderweg, maar trek er gerust een dagje voor uit om een paar of alle leuke plekken langs de route te bezoeken, die zijn er namelijk genoeg.
Een waarschuwing voor diegene die niet zo vaak in Amsterdam rijden: toeristen letten niet op en lopen vaak zomaar de straat op. Onbedoeld vaak, dus wees gewaarschuwd. Een apart hoofdstuk zijn de Amsterdamse fietsers, het gros daarvan fietst ‘altijd overal doorheen’. Ook tegen het verkeer in en op plaatsen waar ze helemaal niet mogen komen. Nemen bovendien ook altijd voorrang, let daarom goed op alle kleine zijstraatjes.

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Nederland Noord-Holland
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-