Nieuws

Motornieuws 2020: KTM 1290 Super Duke R met 180 pk

KTM’s powernaked 1290 Super Duke R mag zich komend jaar met een aantal grondige updates opnieuw bewijzen. Kort samengevat: een nieuw frame, nieuwe vering en 6 pk meer.

De Oostenrijkers hebben zich voor 2020 duidelijk gericht op verbeteren van het frame en de geometrie. Precies de punten waarop de Duke het een beetje liet liggen ten opzichte van haar concurrentie. Over de potente en zeer welgemanierde V-Twin waren immers weinig negatieve geluiden te horen. Toch is ook deze onder handen genomen en is het de techneuten uit Mattighofen gelukt er nog wat meer paardenkrachten uit te peuren. Eén van de grootste wijzigingen vinden we echter aan de achterzijde. Daar is de direct afgeveerde schokdemper namelijk vervangen door een variant met een hevelsysteem. En deze aanpassing gaat gepaard met een nieuw frame en motorophanging.

Een andere, in het oog springende update voor de KTM 1290 Super Duke R betreft het aangepaste uitlaatspruitstuk, die naar een duidelijk grotere katalysator loopt. Wat uiteraard een typisch gevalletje Euro5-norm betreft.
Van een grote vermogenszucht had KTM bij het updaten van haar LC8 duidelijk geen last. Desondanks is het ze gelukt om nog eens 6 pk meer uit de 1.302 cc metende twin te persen, waarmee het topvermogen nu op een respectabele 180 pk bij 9.500 tpm en 140 Nm bij 8.000 tpm komt te liggen.
Verder wordt de 1290 Super Duke R voor 2020 standaard met PASC anti-hop koppeling, MTC-tractiecontrole, WP-vering en een Brembo remsysteem geleverd. Het uitschakelbare bochten-ABS met supermoto-modes is eveneens beschikbaar. De grondspeling is nu, dankzij de nieuwe uitlaatbochten, twee centimeter groter, terwijl de zithoogte met 835 mm onveranderd is. De tank is wel met twee liter geslonken, van 18 naar 16 liter. Het drooggewicht van het ‘beest’ is bovendien van 195 naar 189 kilo geslonken.

De nieuwe 1290 Super Duke R zal in twee kleurstellingen beschikbaar zijn. Hoeveel er voor de flink geüpdatete Duke neergeteld moet worden, wordt later bekendgemaakt.

Meer KTM

Motornieuws 2020: KTM 890 Duke R

Motornieuws 2020: KTM 390 Adventure

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws