+ Plus

Z tot Z-tour: Zoeterwoude naar Zeist

Kawasaki’s Z900 is een van de populairste machines in zijn klasse en bij uitstek een motor om Nederland mee te verkennen. Zijn actie rijhouding en gretige karakter nodigen uit tot rijden. Daarom nodigden we lezers uit om met de Z900 van Z naar Z te rijden. Dit keer onder leiding van Mischa uit den Boogaard die van Zoeterwoude naar Zeist en weer terug reed.

De rit begint in Zoeterwoude-Rijndijk dat onderdeel is van Zoeterwoude, een kleine gemeente in Zuid-Holland op de grens met Leiden. Vanaf het startpunt is het meteen smullen. We volgen namelijk de Oude Rijn, waarbij diverse kleinere dorpen gepasseerd worden als Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. Zelfs met minder fraai weer, is dit een aantrekkelijk stukje Nederland. Als we vervolgens richting Meije rijden, laten we de Oude Rijn achter ons. In de zomermaanden wemelt het hier van de motorrijders, wielrenners en wandelaars. Logisch want de route bestaat enkel uit kronkels en mooie vergezichten waar iedereen in de zomermaanden van wil genieten. Halverwege de kronkels in Meije passeer je eetcafé ‘De Halve Maan’ waar even gestopt kan worden voor een broodnodig bakkie koffie of als je al trek hebt kan er vanaf 12 uur ook een lekker broodje gegeten worden.

 

De bochten in dit stuk zijn niet altijd even overzichtelijk en omdat de woningen direct aan de weg liggen, is het opzoeken van hellingshoeken niet mogelijk. Maar ook rustig rijdend kun je prima genieten van het Groene Hart van Nederland. Na Meije rijden we via Achttienhoven door de Woerdense Verlaat in de richting van de Loosdrechtse plassen. Bij het passeren van de Loosdrechtse plassen komen we langs ‘Paviljoen de Strook’ waar, als je Meije hebt overgeslagen, de gelegenheid is om even een drankje of hapje te doen op het terras aan het water.
Vervolgens passeren we mooie kleine dorpjes als Tienhoven, Oud Maarseveen en Achterwetering. Aangezien het de bedoeling is om van Z naar Z te rijden we via Blauwkapel in de richting van Zeist. Hier rijden we een meer beboste omgeving in die tevens ook een stuk stedelijker en drukker is. Dat wil niet zeggen dat het niet mooi is uiteraard, want in Zeist passeren we onder meer Slot Zeist. Hierna sturen we de Z900 richting Bunnik en Vechten waarbij we langzaam de drukte weer achter ons laten. Terwijl we over de Marsdijk rijden, hebben we uitzicht op het Fort bij Vechten dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dan komen we op een stuk waar de Z900 even uitgelaten kan worden: de Lekdijk. Ook met de huidige regels in acht genomen, is het daar heerlijk rijden met overzichtelijke bochten in alle soorten en maten. Bij Lopik sturen we de Lekdijk af en voert de route naar Hekendorp, een klein dorp met slechts 719 inwoners. Vanaf hier rijden we over de Hekendorpse Buurt langs de Hollandse IJssel. Een smalle rijbaan, maar meer dan de moeite waard om aan de route toe te voegen. Voordat je verder gaat kan je nog even gezellig een terrasje pakken bij de ‘Uitspanning Goejanverwelle’. (*Goejanverwelle is de oude naam van Hekendorp). Ook even opletten bij de splitsing hier, dit wil nog wel eens onduidelijk zijn op de navigatie.

 

Vervolgens rijden we langs de buutschap Oukoop dwars door de Reeuwijkse plassen, één van de mooiste stukken van de route. Enige nadeel is dat een groot gedeelte van deze weg bij de Reeuwijkse plassen in het weekend verboden is voor doorgaand verkeer. Dit kan omzeild worden. Rij je de route in het weekend, rij dan door naar Waddinxveen en pak vanaf hier de route weer op. Na Reeuwijk is de route alweer bijna ten einde. Na Boskoop rijden we langs Gelderswoude en komen we aan eindpunt van deze route, tevens het beginpunt, Zoeterwoude. Tip: rij even door naar Leiden om de dagrit perfect af te sluiten met een diner in het mooie centrum van de sleutelstad.

Lees meer over

Kawasaki

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Kawasaki Z500

Eerste Test Kawasaki Z500

28 maart, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-