+ Plus

Yamaha R3 Cup Hockenheim

Het première-jaar van de Yamaha R3 Cup kwam in het weekend van 30 september en 1 oktober tot een hoogtepunt tijdens de achtste en laatste wedstrijd in het Duitse Hockenheim. Alle ogen waren gericht op Dennis Koopman, die met een flinke voorsprong van 39 punten op Kevin Mijwaart naar Duitsland afreisde, waar het uiteindelijk slechts ging om één ding: wie mag zich tot eerste kampioen van de Yamaha R3 Cup laten kronen?

Elf punten zouden genoeg zijn voor de titel, wist Koopman voor aanvang van de eerste race. Een plaats op de tweede startrij was dan ook helemaal geen verkeerd uitgangspunt. Zeker niet omdat er ook nog twee Duitse coureurs uit het IDM Supersport 300 kampioenschap, waar de R3 Cup dit jaar vaker samen mee rijdt en waarbij de coureurs enkel punten krijgen voor hun eigen kampioenschap, voor hem starten. Na de start vormde zich al snel een kopgroep bestaande uit vier man, de Duitsers Jahnig en Kappler, samen met R3 Cup-rijders Joep Overbeeke en Kevin Mijwaart, de enige nog overgebleven titelkandidaat. Achter dit viertal reed Koopman eenzaam en rustig zijnrondjes, met ruim voldoende punten voor het kampioenschap. Zo eenvoudig ging het echter niet. In de allerlaatste ronde van de race, die door Mijwaart werd gewonnen, kwam Koopman ten val. Hij kon zijn machine nog oppakken om uiteindelijk als zesde in de R3 Cup te finishen. Eén punt te weinig voor de titel dus. Omdat gastrijder Niek van den Broek echter voor hem finishte, kreeg Koopman alsnog elf punten en mocht hij zich tot allereerste kampioen van de R3 Cup laten kronen.
De tweede race werd een prooi voor Joep Overbeeke, die daardoor in de eindstand op slechts één punt van runner up Kevin Mijwaart eindigde, die een goede klassering in rook zag opgaan door een crash. Niek van den Broek, die dit jaar kampioen werd in de Yamaha R125 Cup, wist zijn debuut op te luisteren met een podium in zijn pas tweede wedstrijd!